Ексголовреда каналу Nexta Романа Протасевича засудили до 8 років колонії
Ексголовреда каналу Nexta Романа Протасевича засудили до 8 років колонії

Ексголовреда каналу Nexta Романа Протасевича засудили до 8 років колонії

Романа Потасевича затримали у травні 2021 року і звинуватили у змові з метою захоплення влади.

У Мінську 3 травня суд ухвалив вирок у справі колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Його було визнано винним у скоєнні цілої низки злочинів і засуджено до 8 років позбавлення волі.   

Про це пише "Белта".  

Раніше прокуратура вимагала засудити ексголовреда каналу Nexta до 10 років. Протасевич залишиться під домашнім арештом до набуття чинності вироку.

В термін покарання буде зараховано час тримання Протасевича під домашнім арештом – від 22 червня 2021 року до дня набрання чинності вироком з розрахунку відповідності двох днів домашнього арешту одному дню позбавлення волі. Також врахують і термін утримання під вартою – від 23 травня 2021 року по 21 червня того ж року (один день утримання під вартою буде відповідати півтора дням позбавлення волі).

Протасевича визнано "винним в організації на території Білорусі масових заворушень, групових дій, що грубо порушують громадський порядок, публічних закликів до захоплення державної влади, вчинення акту тероризму, інших дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі, керівництву екстремістським формуванням, наклепу щодо президента та його громадській образі".

Засновника каналу Nexta Степана Путила засуджено до 20 років позбавлення волі, а колишнього редактора Telegram-каналу Яна Рудика – до 19 років. Вирок винесли заочно, оскільки вони перебувають за кордоном.

Справа Nexta

Суд у справі щодо каналу Nexta розпочався у лютому 2023 року. Крім Романа Протасевича, обвинувачено засновника Nexta Степана Путила і колишнього редактора Яна Рудика. 

24 травня 2021 року пасажирський рейс, який летів з Афін до Вільнюса, змусили сісти у Мінську. З борту зняли опозиційного журналіста Романа Протасевича і його подругу Софію Сапегу, які втекли з Білорусі. 

Білоруський диспетчер, який виїхав з країни, розповів що примусова посадка літака – це була спецоперація КДБ.

У травні 2022 року Софію Сапегу засудили до 6 років колонії.

А через декілька днів після вироку Софії стало відомо, що Роман Протасевич одружився.

Джерело матеріала
loader
loader