У ПАР проведуть розслідування через звинувачення посла США щодо постачання зброї РФ
У ПАР проведуть розслідування через звинувачення посла США щодо постачання зброї РФ

У ПАР проведуть розслідування через звинувачення посла США щодо постачання зброї РФ

Президент ПАР ініціював розслідування через звинувачення посла США.

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса створив комісію для розслідування звинувачень з боку посла США в тому, що торік російське судно забрало зброю з військово-морської бази поблизу Кейптауна для використання у війні проти України.   

Про це повідомляє Reuters.

Посол США у Південно-Африканській республіці Рубен Брігеті 11 травня заявив, що ПАР, попри свій заявлений нейтралітет, постачає зброю Росії для війни проти України. Він впевнений, що російський корабель, який пришвартувався до військово-морської бази в Саймонстауні в Західному Кейпі в грудні минулого року, взяв на борт зброю з ПАР. 

Ці звинувачення спричинили дипломатичну суперечку між США, Південною Африкою та Росією та поставили під сумнів позаблокову позицію Південної Африки щодо війни в Україні.

"Президент вирішив розпочати розслідування через серйозність звинувачень (з боку США щодо передачі зброї Росії - ред.), ступінь суспільного інтересу та вплив цього питання на міжнародні відносини Південної Африки", — йдеться в заяві Адміністрації президента ПАР.

Комісія матиме шість тижнів для проведення розслідування.

Очікується, що президент отримає остаточний звіт протягом двох тижнів після завершення розслідування.

У завдання комісії входить встановлення того, хто знав про прибуття вантажного судна, вміст, який було завантажено та вивантажено, а також "чи були дотримані конституційні, правові чи інші зобов’язання щодо прибуття вантажного судна".

Джерело матеріала
loader