Лукашенко помилував ексдівчину Протасевича Сапегу
Лукашенко помилував ексдівчину Протасевича Сапегу

Лукашенко помилував ексдівчину Протасевича Сапегу

Одразу після звільнення Сапега зателефонувала своєму батькові. Документ про помилування підписав особисто Лукашенко.

Софію Сапегу, громадянку РФ, засуджену в Білорусі за розпалювання соціальної ворожнечі та незаконне збирання інформації про приватне життя, звільнили за помилуванням. Про це в середу, 7 червня, повідомляє DW Білорусь.

За даними журналістів, губернатор Приморського краю Росії Олег Кожемяко приїхав у колонію №4 в Гомелі, щоб забрати Софію Сапегу. Він висловив сподівання, що в неї буде щасливе подальше життя.

Повідомляється, що помилування підписав лідер Республіки Білорусь Олександр Лукашенко. Одразу після звільнення Софія Сапега сказала, що її першим кроком буде прийти до тями, й одразу ж зателефонувала своєму батькові.

Затримання Романа Протасевича та Софії Сапеги

Романа Протасевича, колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta, затримали в Мінську після екстреної посадки літака, на якому він летів із Афін у Вільнюс. Пізніше з'ясувалося, що повідомлення про бомбу, що спричинило посадку, було хибним і його передали за вказівкою білоруських чиновників. Разом із Протасевичем затримали громадянку Росії Софію Сапегу, його колишню дівчину. Надалі вони опинилися в центрі переслідування білоруської влади.

У травні 2022 року суд у Білорусі засудив її до шести років позбавлення волі за "розпалювання ненависті". У квітні цього року Білорусь розпочала процедуру повернення дівчини в Росію. 3 травня Мінський обласний суд ухвалив вирок Протасевичу у вигляді восьми років колонії.

Нагадаємо, 22 травня білоруська влада помилувала ексглавреда медіа Nexta Романа Протасевича. Двох інших підозрюваних, які проходили в цій справі, — засновника Telegram-каналу Nexta Степана Путило та колишнього редактора Яна Рудика — заочно засудили на 20 і 19 років колонії відповідно.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader