Росіяни готуються вивезти українських дітей до Криму і розмістити поруч з військовими складами — Лубінець
Росіяни готуються вивезти українських дітей до Криму і розмістити поруч з військовими складами — Лубінець

Росіяни готуються вивезти українських дітей до Криму і розмістити поруч з військовими складами — Лубінець

Російські окупанти збираються вивезти дітей з захоплених територій до Криму нібито через "постійні обстріли".

ФСБ РФ збираються реалізувати комплекс заздалегідь спланованих заходів для вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій і прикордонних з Росією регіонів до Криму.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, українських дітей планують розмістити на літній період в таборах і базах відпочинку всього Кримського півострова. 

Лубінець пояснив, що основні цілі таких дій росіян:

  • по-перше, створити умови для зменшення ризиків від очікуваного українського контрнаступу на кримському напрямі. 
  • по-друге, дискредитувати ЗСУ та представити Україну як "терористичну країну".

Омбудсман зауважив, що в інформаційному середовищі уже поширюються проросійські наративи, ніби це Україна самостійно підірвала Каховську ГЕС. 

"Тобто фактичне викрадення українських дітей мало б мати вигляд "місії порятунку". При цьому ФСБ РФ вважає, що поряд з місцями відпочинку дітей необхідно  розташувати пункти управління військами, вузлові підрозділи, наприклад ракетні чи артилерійські та облаштовані місця зосередження (відходу) російських окупаційних військ у разі просування українських військових вглиб Криму", - пояснив Лубінець.

На думку російських спецслужб, "сусідство" дітей поруч з військовими об’єктами має перешкодити або значно ускладнити українським військовим можливості вогневого ураження основних підрозділів та пунктів управління РОВ. Мовляв, це значно обмежить чи пригальмує темпи просування ЗСУ по території Криму, дозволить, у разі необхідності, провести провокації з масовими жертвами та дискредитувати ЗСУ перед світовим співтовариством.

У Держдумі РФ навіть ініційовано відповідне звернення до уряду щодо організації евакуації дітей з прикордонних із Україною регіонів до літніх таборів та інших закладів на території АР Крим.

Джерело матеріала
loader
loader