Кличко – про будинок, де міг виступати Грушевський: готуються документи на отримання статусу пам’ятки архітектури
Кличко – про будинок, де міг виступати Грушевський: готуються документи на отримання статусу пам’ятки архітектури

Кличко – про будинок, де міг виступати Грушевський: готуються документи на отримання статусу пам’ятки архітектури

Фахівці КМДА обстежили будинок на вулиці Володимирській, з балкону якого, за не підтвердженою поки інформацією, міг виступати Михайло Грушевський. На об’єкті не має будівельної техніки, опрацьовуються матеріали, щоб присвоїти йому статус пам’ятки архітектури.

Про це в своєму Telegram-каналі повідомив мер столиці Віталій Кличко. Свого часу Мінкульт відмовився внести будинок до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

"Щодо ситуації навколо будинку на вулиці Володимирській, 21/20. Цей будинок, справді, не перебуває на обліку в реєстрі Міністерства культури України як обʼєкт культурної спадщини. Історія наступна. У 2005 році Головним управлінням охорони культурної спадщини КМДА було подано облікову документацію до Міністерства культури для занесення будинку до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Проте Міністерство своїм наказом від 05.07.2011 #511/0/16-11 визнало будинок таким, що не підлягає занесенню в реєстр – нібито, у зв’язку з невідповідністю критеріям, визначеним Постановою уряду від 27.12.2001", – розповів Кличко.

Мер столиці додав, що за інформацією фахівців Музею Історії міста Києва, в наявних історичних джерелах немає доказів виступу Михайла Грушевського на балконі саме цього будинку. Але він разом зі збереженими спорудами Софіївської площі складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України.

"Тому фахівці Департаменту охорони культурної спадщини (ДОКС), аби зберегти будинок, опрацьовують матеріали щоб взяти на облік цей об’єкт, присвоївши статус пам’ятки архітектури. А науковці продовжують працювати в архівах", – уточнив очільник КМДА.

За його словами спеціалісти ДОКС разом із благоустроєм міста здійснили комісійне обстеження будинку для фотофіксації та огляду його технічного стану. Будівельної техніки на об’єкті не виявили, роботи там не ведуться.

"Департамент охорони культурної здійснює нагляд за об’єктом і готує документи, щоб якомога швидше він отримав охоронний статус пам’ятки архітектури", – резюмував Кличко.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у центрі Києва почали розбирати "Будинок з комахами", який є пам’яткою архітектури, проте КМДА відразу відреагувало на дії забудовника.

Лише перевірена інформація у нас в Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader