Мер французького міста, будинок якого підпалили, розповів про стан дружини
Мер французького міста, будинок якого підпалили, розповів про стан дружини

Мер французького міста, будинок якого підпалили, розповів про стан дружини

Мер міста Л'Е-ле-Роз у французькому Валь-де-Марн Вінсент Жанбрун, чия сім'я напередодні зазнала нападу протестувальників у своєму будинку, подякував правоохоронцям і закликав до рішучості у придушенні заворушень. Він зазначив, що його дружині стало краще після нападу, вона, як і раніше, у лікарні. Про це пише Lefigarо.

- Без сумніву, вони хотіли спалити будинок. Ми дуже втомилися, ми виснажені, нам сумно, ми злі, ми налякані і водночас ми твердо стоїмо. Коли я йшов сюди, мені сказали, що операція моєї дружини пройшла добре, і що вона прокинеться, - розповів градоначальник.

Він зазначив, що більше, ніж будь-коли раніше, республіка та її чиновники зазнають загроз і нападів. Він також подякував правоохоронцям, які роблять все, що в їх силах, щоб подолати безладдя. Глава Франції Еммануель Макрон висловив свою підтримку меру Л'А-ле-Роз Вінсенту Жанбруну. Він має намір зібрати в Єлисейському палаці мерів міст, які постраждали від протестів, щоб виробити спільне рішення. Жанбруна підтримала також прем'єр-міністр Елізабет Борн, яка заявила, що виконавча влада «нічого не проґавить» і буде «на боці мерів».

Міністр юстиції Ерік Дюпон Моретті заявив, що на бунтівників чекає жорстке покарання. У ході нічних заворушень по всій Франції з вівторка, 27 червня, по неділю, 2 липня, було заарештовано близько 3200 людей. Він наголосив, що 60% затриманих не мають кримінального минулого. У ніч проти понеділка, 3 липня, у зв'язку з порушенням порядку було затримано 157 осіб, у тому числі 20 – у Парижі. Це набагато менше, ніж у попередні ночі і може свідчити про поступову нормалізацію ситуації, кажуть у поліції.

У ніч на суботу зловмисники направили викрадений автомобіль у будинок мера міста, коли сім'я спала. В результаті тарана та займання дружина мера та дитина були поранені. Сам мер Вінсент Жанбрун на той час був на службі. За його словами, такий підступний напад є новим етапом "жаху та ганьби в процесі заворушень".

Масові протести у Франції розпочалися у різних містах після вбивства 17-річного юнака алжирського правоохоронцями. Юнак перебував за кермом автомобіля і, за словами поліцейського, порушив правила дорожнього руху і спробував наїхати на нього. Протестувальники стверджують, що відеозаписи видно, як постріл у бік юнака було здійснено, коли його автомобіль уже було зупинено.

Теги за темою
Франція
Джерело матеріала
loader
loader