Іран офіційно став новим членом Шанхайської організації співробітництва
Іран офіційно став новим членом Шанхайської організації співробітництва

Іран офіційно став новим членом Шанхайської організації співробітництва

Іран офіційно став повноправним членом Шанхайської організації співпраці (ШОС).

Як пише індійське видання Hindustan Times, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який головував на саміті ШОС, заявив, що Іран приєднається до організації як новий член, а також привітав підписання Меморандуму про зобов’язання щодо членства в ШОС Білорусі.

– Я радий, що сьогодні Іран приєднається до сім’ї ШОС як новий член. У зв’язку з цим я передаю свої найкращі побажання Президенту Ебрахіму Раїсі та народу Ірану. Також ми вітаємо підписання меморандуму про зобов’язання щодо членства Білорусі в ШОС, – сказав прем’єр-міністр Моді на саміті.

Іран спочатку попросив про вступ до альянсу 15 років тому. ШОС дотримується суворого процесу прийому.

У 2021 році Міністерство закордонних справ Ірану оголосило про вступ до ШОС як дев’ятого члена.

– Ісламська Республіка Іран стає 9-м членом Шанхайської організації співробітництва. За підсумками 21-го саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС), що пройшов у столиці Таджикистану Душанбе, лідери восьми основних членів організації погодилися змінити членство Ісламської Республіки Іран з члена-спостерігача на повноправного члена та підписали відповідні документи, – йдеться в релізі міністерства.

Раніше, у травні, один із чиновників заявив, що країни-спостерігачі в ШОС, Іран і Білорусь, можуть незабаром стати повноправними членами хартії, бо наразі це рішення перебуває на розгляді.

Прем’єр-міністр Моді заявив, що Індія докладає зусиль, щоб підняти багатогранну співпрацю з ШОС на нову висоту.

– Ми розглядаємо ШОС (Шанхайську організацію співробітництва) не тільки як розширене сусідство, а скоріше як розширену сім’ю. Як голова ШОС, Індія доклала зусиль, щоб підняти нашу багатогранну співпрацю на нову висоту, – сказав прем’єр-міністр Моді.

Прем’єр Індії додав, що “безпека, економічний розвиток, взаємозв’язок, єдність, повага до суверенітету і територіальної цілісності” є стовпами індійського бачення ШОС.

Зазначимо, що крім Індії та Ірану до організації входять Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Китай, Росія та Киргизстан.

Теги за темою
Росія Китай Іран Індія
Джерело матеріала
loader
loader