Попри заяву Байдена Україна зрештою стане членом НАТО – глава МЗС Естонії
Попри заяву Байдена Україна зрештою стане членом НАТО – глава МЗС Естонії

Попри заяву Байдена Україна зрештою стане членом НАТО – глава МЗС Естонії

Україну зрештою запросять приєднатися до Північноатлантичного блоку, попри те, що наразі президент США Джо Байден вважає амбіції Києва щодо членства непридатними для реалізації. 

Про це в інтерв’ю Newsweek заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

– Тривають переговори й розробка комюніке для НАТО щодо українського шляху. Я сподіваюся, що ми знайдемо спосіб визначити текст комюніке та спільне розуміння того, що українське членство, певною мірою, є неминучим. Ніхто не говорить про те, що Україна завтра стане повноправним членом НАТО. Але ми хочемо чітко повідомити українцям, а також Путіну, що Україна стане членом НАТО, що є шлях, які для цього будуть наступні кроки, і хочемо, щоб це повідомлення також було зрозумілим для наших союзників за НАТО, – каже він. 

Коментуючи інтерв’ю Байдена CNN, у якому президент заявив, що в блоці немає одностайності щодо вступу України в розпал війни з Росією, Цахкна сказав, що “не був здивований”. 

– Є спільне розуміння між союзниками, а також українським урядом, що членство не може відбутися прямо зараз, у розпал гарячої воєнної кризи. Але має бути шлях, неминуче розуміння того, що Україна стає членом НАТО. Це також важливо, якщо ми хочемо здобути перемогу у війні, – сказав Цахкна. 

За словами естонського міністра, союзники за НАТО у Вільнюсі намагатимуться просунути Бухарестську заяву 2008 року, яка не містила жодної конкретики щодо термінів вступу України. Також розглядається варіант запропонувати відмовитися від будь-якої потреби України в Плані дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), що підтримують Байден та інші лідери. 

– Є загальне розуміння, що нам не потрібен цей ПДЧ, тому що Україна вже виконує цей ПДЧ реально. Вони на землі воюють проти Росії, використовуючи нашу зброю і наші доктрини. … Формулювання [комюніке] має бути настільки чітким, щоб усі розуміли, що станеться. … Це також дуже важливо для українських солдатів на місцях, тому що їм потрібна перспектива, надія та чітке повідомлення про те, що насправді НАТО прийме Україну як члена Альянсу в майбутньому, – додав міністр закордонних справ.

Цахкна наголошує, що “бути в залі очікування без плану – найнебезпечніше для сусідніх з Росією країн”.

Теги за темою
НАТО Джо Байден Естонія
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader