Столична влада зобов'язала "Будінформ" укріпить небезпечну ділянку Кловського схилу
Столична влада зобов'язала "Будінформ" укріпить небезпечну ділянку Кловського схилу

Столична влада зобов'язала "Будінформ" укріпить небезпечну ділянку Кловського схилу

На минулому тижні робоча група Київської міської ради при постійній комісії з питань архітектури та містобудування прийняла рішення, яким компанії-орендарю земельної ділянки біля зсувонебезпечної частини Кловського узвозу ТОВ " Будінформ" наказується у найкоротші терміни зробити укріплення схилу та забезпечити технічне обслуговування протизсувних споруд.

Про це повідомляє видання "КиївВлада".

В ході засідання робочої групи, створеної постійною комісією Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин, депутати проголосували чотири питання, які мають убезпечити Кловський схил та багатоквартирні будинки на прилеглій території.

Схил вже відзначився сходженням грунту у 2016 році, а у 2023-му був визнаний небезпечним внаслідок обстеження фахівцями "Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

"Під час обговорення Голова робочої групи поінформувала присутніх, що за результатами попередніх засідань вказаної робочої групи було досліджено всі документи, які надійшли на опрацювання і на сьогодні проводиться підготовка заходів з інженерного захисту території від зсувів і обвалів Кловського схилу в районі розміщення земельної ділянки вул.Мечникова,7-Б, землекористувачем якої являється ТОВ "БУДІНФОРМ"", - йдеться у відповідному документі.

Присутніми та запрошеними на комісію також стали представники КК "Київавтодор", КП "СУППР", ініціативної групи "Клов", мешканці будинків по вул. Мар’яненка, 14, представники ГО "Не мовчи" та ТОВ "БУДІНФОРМ".

Зазначається, що розглянули на комісії і матеріали, які підготували в січні-лютому 2023 р. фахівці ДП НДІБК. Так, на схилі ними було проведено комплексне візуальне та інструментальне обстеження частково виконаних конструкцій підпірних стін і ділянки схилу між будинком № 7-А на вул. Мечникова і № 14 на вул. І. Мар’яненка.

"Аналіз результатів обстежень стану конструкції напівзруйнованої гравітаційної підпірної стіни, зі сторони будинку № 7-А на вул. Мечникова показав, що стіна під дією горизонтального тиску ґрунту з боку схилу зазнала зрушення зі свого початкового положення в бік будинку. [...] Територія ділянки схилу є зоною активного яроутворення внаслідок водяної ерозії. Вказані процеси суттєво впливають на експлуатацію існуючих комунікацій по схилу, а також, внаслідок вимивання і перенесення грунту по схилу та на прилеглу територію до будинку № 14 на вул. І. Мар’яненка і № 7 на вул. Мечникова З", - йдеться у документі.

Депутати дійшли згоди, що ТОВ "Будінформ", як землекористувач зазначеної ділянки, має виконати організацію поверхневих стоків з підключенням до існуючої системи водовідведення, привести до робочого стану існуючі мережі дощової каналізації, здійснити укріплення схилу на орендованій земельні ділянці та прилеглій території.

Депутати також вимагають від забудовника закінчити спорудження залізобетонних підпірних стін із буронабивних паль згідно проекту, також закінчити роботи по реконструкції мереж дощової каналізації та дренажної системи у верхній частині схилу зі сторони будинку № 14 на пров. І. Мар’яненка, згідно проекту; виконати ремонт гравітаційної стіни та спорудження дренажної системи в нижній частині схилу; провести ревізію та необхідного ремонту труб мереж дощової каналізації; виконати протизсувні заходи ділянки схилу тощо.

Джерело матеріала
loader