Колишньому очільнику Оленівської колонії, який катував українських воїнів, оголосили про підозру
Колишньому очільнику Оленівської колонії, який катував українських воїнів, оголосили про підозру

Колишньому очільнику Оленівської колонії, який катував українських воїнів, оголосили про підозру

Служба безпеки України зібрала докази щодо злочинів колишнього керівника окупаційної Волноваської виправної колонії, більш відомої як Оленівська колонія. Про це розповіли в пресслужбі СБУ.

- З початку повномасштабного вторгнення РФ і до кінця липня 2022 року він організував катування більше 100 полонених бійців ЗСУ. Для тортур над потерпілими їх відводили до спеціально створеного на території колонії «дисциплінарного ізолятора». У застінках до людей застосовували різні види фізичного насильства і вчиняли психологічний тиск, який супроводжували постійними погрозами «повільного» вбивства, - деталізують слідчі.

За даними СБУ, для «конвоювання» людей до катівні фігурант залучав свого підлеглого – «молодшого інспектора відділу нагляду» окупаційної в’язниці, який також брав участь у тортурах над військовополоненими. Колишнім очільником окупаційної колонії виявився місцевий житель, що до 2014 року був начальником сектору з розшуку в Горлівському райвідділі розформованої міліції Донецької області.

Під час захоплення частини регіону прибічник окупантів залишився на території міста і згодом пішов на співпрацю з місцевою "адміністрацією" РФ. А вже на початку 2022 року став керівником створеної агресором Оленівської колонії і очолював її до кінця липня.

Крім того, встановлено, що його підлеглий до «призначення» перебував у складі так званої «служби виконання покарань» «ДНР» у тимчасово окупованій Горлівці.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам повідомлено про підозру за ч.2 ст.28, ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Оскільки обидва зловмисники переховуються від правосуддя, їх оголосили в рзшук.

29 липня 2022 року російські військові вчинили теракт в Оленівській колонії, жертвами якої стали понад 50 наших захисників. 

У колонії тимчасово окупованої Оленівки досі утримуються у російському полоні українські військовослужбовці. 

Теги за темою
СБУ
Джерело матеріала
loader