$1,8 млн хабаря для голови Верховного суду: НАБУ оголосило підозру Жеваго
$1,8 млн хабаря для голови Верховного суду: НАБУ оголосило підозру Жеваго

$1,8 млн хабаря для голови Верховного суду: НАБУ оголосило підозру Жеваго

Бізнесмену та колишньому народному депутату, власнику групи Фінанси і кредит Костянтину Жеваго оголосили підозру. Справа стосується спроби підкупу голови та суддів Верховного суду.

Про це поінформували в пресслужбі Національного антикорупційного бюро.

– 3 серпня НАБУ і САП повідомили власнику групи Фінанси і кредит про підозру у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі, – зазначили у відомстві.

Оскільки Костянтин Жеваго досі знаходиться у Франції, йому повідомили про підозру в межах міжнародної правової допомоги.

Дії бізнесмена кваліфікували за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище). Цієї статтею передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з можливою конфіскацією майна.

Що відомо про справу

За даними слідства, у 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній із групи VS Energy.

Через 18 років колишні акціонери подали позов до господарського суду, вимагаючи визнати договір купівлі-продажу недійсним та повернути їм акції комбінату. Суд відмовив у задоволенні цих вимог.

Проте в 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції, визнавши недійсним договір купівлі-продажу акцій. Тобто рішення було ухвалене на користь колишніх акціонерів.

За версією слідства, на початку березня 2023 року Жеваго, не бажаючи втрачати акції, “вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань”, який мав зв’язки у Верховному суді. Цей адвокат виступав посередником в передачі хабаря керівництву ВС для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

За твердженням НАБУ та САП, протягом березня-квітня цього року Жеваго передав адвокату $2,7 млн. З них $1,8 млн призначалися суддям Верховного суду, а решта – як “оплата” посередницьких послуг адвоката.

19 квітня Верховний суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

Схема підкупу голови Верховного суду

Інфографіка: НАБУ

Під час слідчих дій НАБУ і САП зафіксували передачу $1,8 млн хабаря для суддів двома траншами.

Під час отримання другого траншу у $450 тис. вже колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва та адвоката .

Судді Верховного суду висловили недовіру Князєву та достроково припинили його повноваження. Він перебуває під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 75 млн грн.

Теги за темою
НАБУ САП
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader