Медовий Спас: які святкові традиції є в українців
Медовий Спас: які святкові традиції є в українців

Медовий Спас: які святкові традиції є в українців

Медовий Спас – це православне свято, яке ще має назву Маковія та відзначається щороку 14 серпня. Українці дотримуються традицій та звичаїв в цей день, тому що вірять, що це принесе вдачу та захистить від хвороб.

Це Перший Спас, після якого розпочинається святкування інших двох спасів. OBOZREVATEL зібрав цікаві обряди цього свята.

В цей день люди обов’язково йшли до храму, щоб освятити мед, воду, мак та букетики з польових квітів. Вважається, що саме з дня Медового Спасу потрібно збирати урожай меду, тому що після цього бджоли дають значно гірший продукт.

У церкві необхідно залишити баночку з медом для нужденних або віддати мед тому, хто цього потребує. Існує навіть прикмета, що якщо твій мед не спробує нужденний – то можеш накликати на себе біду.

Мак – це також один з головних символів свята. В цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Але в народі Маковій асоціюється зі збиранням урожаю маків.

Люди робили оберіг з різнотрав'я, який називають "маковійчиком". Він оберігає родину від нещастя та хвороб. Також жінки брали до храму васильки та чорнобривці, а потім освячені квіти додавали у воду під час купання, щоб здоров'я було міцне.

Люди вірили, якщо розсипати по дворі свячений мак, то в будинок не потрапить нечисть.

Після того, як ви прийшли додому з церкви, необхідно обов’язково з'їсти ложку меду та запити трьома ковтками свяченої води.

Господині готували на свято різні смаколики з маком та медом – млинці, рулети, печиво та інші вироби. Потрібно було пригостити не тільки свою сім'ю святковими стравами, а й друзів та сусідів. З Медового Спаса починається Успенський піст, тому на столі немає бути страв з риби та м'яса.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader