Чому не можна їсти яблука до Спаса та що про це говорить церква
Чому не можна їсти яблука до Спаса та що про це говорить церква

Чому не можна їсти яблука до Спаса та що про це говорить церква

Свято Преображення Господнього — одне з дванадцяти найбільших християнських свят. У народі свято називають Яблучний Спас. У цей день святять яблука і зустрічають осінь. Вважається, що до Спаса їсти яблука та випічку з цими фруктами не можна. Чому не можна їсти яблука до Спаса, та чи дійсно це правда – читайте в матеріалі.

Чому не можна їсти яблука до Спаса: як та чому з’явилася така заборона

Існує декілька версій, чому ж не можна їсти яблука до Спаса. Наприклад:

  1. Згідно з повір’ями, до Яблучного Спаса вживати яблука заборонено, адже ці плоди вважаються гріховними, через те, що саме їх з’їла Єва, зірвавши з Древа Пізнання. Зате по настанні свята концепція змінюється – яблука святять в церкві, а потім ставлять на стіл, пригощаючи рідних і близьких.
  2. Інша думка перетворилася на сумну народну легенду, чому Яблучний Спас вважають важливим днем для батьків, які втратили своїх дітей. Якщо до 19 серпня батько і мати, чия дитина померла, не будуть їсти яблука, то на небесах у свято Яблучний Спас їхній син чи дочка отримають смачні ласощі.

Чому не можна їсти яблука до Спаса та чи справді це не можна робити: пояснює експерт

Священник стверджує, що церковної заборони на те, щоб їсти яблука до Спаса чи Преображення Господнього немає.

Це – звичайні народні традиції, повір’я, які за великим рахунком не мають відношення до християнського вчення.

Тому яблука до Спаса не тільки можна їсти, а й потрібно. Чому у нас не виникає запитання, чи можна пити воду до Водохреща? Однак все ж існує заборона щодо інших продуктів – м’ясо-молочних. Їх справді не можна вживати, бо з 14 серпня починається суворий, Успенський піст.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader