У РФ паніка через удари ЗСУ по глибокому тилу окупантів: в ISW розповіли, що може добити ворога
У РФ паніка через удари ЗСУ по глибокому тилу окупантів: в ISW розповіли, що може добити ворога

У РФ паніка через удари ЗСУ по глибокому тилу окупантів: в ISW розповіли, що може добити ворога

Удари Сил оборони по глибокому тилу окупантів в Україні породжують невдоволення в інформаційному просторі країни-агресора РФ. Вони викликають критику російського військового командування, на що, ймовірно, і розраховував Київ.

Такі атаки демонстративно погіршують моральний стан загарбницьких військ в Україні, що може загрожувати загалом стійкості російської оборони. Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Так, деякі російські порвоєнні блогери висловили обурення нещодавніми нібито українськими ударами по Кримському мосту і, як істинні терористи, закликали ЗС РФ атакувати сім’ї, будинки та інше майно українських керівників, щоб стримати подальші удари по глибокому тилу російських сил.

Вони посилалися на попередні радянські та російські "стратегії відплати" в Лівані й на північному Кавказі, а один стверджував, мовляв, чиновникам РФ легко знехтувати необхідністю відповіді, оскільки українські удари не впливають безпосередньо на їхні засоби до існування.

Колишній так званий посол "ЛНР" Родіон Мірошник 20 серпня заявив, що атаки по Москві стають уже нормаю після трьох днів поспіль нібито українських ударів по місту. Тому закликав російські сили завдати ударів у відповідь, які би були "особисто болючими" для тих, хто "ухвалює рішення й віддає накази про удари" саме по столиці РФ.

Водночас російське інсайдерське джерело стверджувало, що протиповітряна оборона держави-терориста не активувалася для захисту від удару по залізничній станції Курська у ніч із 19 на 20 серпня, підкреслюючи часту скаргу блогерів про те, що армія РФ не в змозі захистити від ударів власну територію (важливо: Україна не бере на себе відповідальність за "бавовну", яка коїться у російських містах. – Ред.).

У РФ паніка через удари ЗСУ по глибокому тилу окупантів: в ISW розповіли, що може добити ворога

Міністерство оборони Великої Британії оцінило, що російське керівництво, ймовірно, чинить тиск на командування повітряно-космічних сил з метою покращення прикриття протиповітряної оборони на заході Росії. А це свідчить про те, що тиск на російське військове командування щодо ударів у відповідь чинить як Кремль, так і ультранаціоналістичний інформаційний простір країни-агресора.

В ISW ж наголошують, що українські удари по російських тилах демонстративно погіршують моральний стан окупантів в Україні, а це може загрожувати стійкості російської оборони на багатьох критичних ділянках фронту.

"Російські фронтові підрозділи, особливо на півдні України, часто зіштовхувалися з погіршеним моральним станом після українських ударів по тилах. Проблеми з моральним духом можуть швидко загостритися та поширитися серед російських підрозділів на передовій: якщо один під тиском зламається, це може поширити паніку та значно знизити боєздатність інших російських сил", – пояснили аналітики.

Зазначається, що розбитий російський фронтовий підрозділ загрожував би цілісності інших фронтових оборонних споруд ЗС РФ, і такий прорив російського фронту створив би його вразливість, якою могли б скористатися українські сили. Також окупантам, ймовірно, не вистачає необхідних резервів для ротації або швидкої заміни розбитого підрозділу, як раніше оцінював ISW, що є обов’язковим для збереження морального духу в підрозділах на передовій.

У РФ паніка через удари ЗСУ по глибокому тилу окупантів: в ISW розповіли, що може добити ворога

Але фахівці зауважують, що питання морального духу, пов’язані з обороною ЗС РФ від українських контрнаступальних операцій, актуальні лише в тому випадку, якщо ЗСУ зможуть деградувати моральний дух росіян до межі зламу та скористатися цим.

"Ці питання моралі не матимуть значення, якщо російські сили не зламаються під цим тиском. Неможливо передбачити, коли чи де російський підрозділ може прорватися під тривалим тиском, але українські сили встановлюють умови, щоб збільшити ймовірність такого розвитку подій", – підкреслили в ISW.

Як повідомляв OBOZREVATEL, видання CBS News із посиланням на анонімні офіційні особи США, написало, що ЗСУ просуваються в напрямку Токмака – міста в Мелітопольському районі Запорізької області, яке є великим російським опорним пунктом на заході регіону. Стверджується, що українські бійці розмінували мінне поле окупантів на північ від населеного пункту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader