"Сміливість бути. UA": Нацбанк ввів в обіг пам'ятні монети до Дня Незалежності
"Сміливість бути. UA": Нацбанк ввів в обіг пам'ятні монети до Дня Незалежності

"Сміливість бути. UA": Нацбанк ввів в обіг пам'ятні монети до Дня Незалежності

Національний банк України презентував до Дня Незалежності, 24 серпня, нові пам'ятні монети "Сміливість бути. UA", присвячені сміливості української нації.

Як передає "Хвиля", про це повідомила прес-служба банку.

У Нацбанку зазначили, що пам'ятні монети "Сміливість бути. UA" продовжують серію "Безсмертна моя Україна". Срібна монета має номінал 10 гривень та виготовлена ​​із срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція).

При цьому монета прикрашена локальною позолотою (вміст золота – не менше 0,00009 г). Категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", діаметр – 38,6 мм. Тираж срібної монети – до 5000 штук.

У Нацбанку презентували нову монету / Фото: НБУ
У Нацбанку презентували нову монету / Фото: сайт НБУ

Крім того, на її аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ Батьківщини втілений у символі тризубця, що перебуває на вістрі часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та створення нової світової історії. А ось на абсолютно дзеркальному фоні розташоване лезо меча; нагорі – малий державний герб України.

У Нацбанку презентували нову монету / Фото: НБУ

Тим часом на реверсі срібної монети міститься композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українському народові. У центрі зображено золотисту зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель – Вифлеємська зоря), а також вертикальний напис: СМІЛЬНІСТЬ БУТИ. UA.

"Пам'ятна монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює загальну стилізовану композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому фоні, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках. 000 штук", - розповіли у НБУ.

Автори ескізів цих знакових для кожного українця пам'ятних монет – київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Атаманчук.

Купити пам'ятні монети "Сміливість бути. UA" можна з 24 серпня 2023 р. в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку України. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано тисячу срібних монет та 15 тисяч монет із нейзильберу, всі вони будуть доступні з першого дня продажу.

При цьому з вересня пам'ятні монети поступово реалізовуватимуть і банки-дистриб'ютори (АТ АБ "Укргазбанк", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") – у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Нагадаємо, Нацбанк оштрафував 15 фінансових компаній.

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader