Гаряча і дуже легка: на "зефірній" планеті вперше виявлено рідкісну "речовину-термометр"
Гаряча і дуже легка: на "зефірній" планеті вперше виявлено рідкісну "речовину-термометр"

Гаряча і дуже легка: на "зефірній" планеті вперше виявлено рідкісну "речовину-термометр"

Астрономи вперше виявили на екзопланеті рідкісні молекули, які чутливі до температури.

Згідно з дослідженням, опублікованим у виданні The Astrophysical Journal Letters, астрономи вперше виявили на екзопланеті, розташованій за 1250 світлових років від нас, молекули гідриду хрому. Зазвичай їх можна виявити у складі зірок, але нові дані показали, що ця чутлива до температури молекула присутня в атмосфері планети WASP-17b, яка належить до класу "гарячих Юпітерів". Це одна з найлегших відомих ученим планет, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами вчених, сполука гідрид хрому складається з хрому і водню і зазвичай вона дуже чутлива до температури, тому її іноді називають "речовиною-термометром". Молекули гідриду хрому існують при температурі від 926 до 1730 градусів Цельсія. За вищих температур можна виявити тільки хром, а за нижчих температур сполука перетворюється на інші речовини.

Тому гідрид хрому можна виявити лише, коли існує певний температурний діапазон і здебільшого ці молекули трапляються в зірках. Але їх виявили в атмосфері досить незвичайної планети WASP-17b, яку відкрили ще 13 років тому. У цієї екзопланети є свої особливості.

Планета WASP-17b обертається навколо своєї зірки дуже близько, на відстані всього 6,9 млн км, а це приблизно в 21 раз ближче, ніж відстань від Землі до Сонця
Фото: MARK A. GARLICK / MARKGARLICK.CO & UNIVERSITY OF WARWICK
  • Планета обертається навколо своєї зірки дуже близько, на відстані всього 6,9 млн км, а це приблизно в 21 раз ближче, ніж відстань від Землі до Сонця. При цьому повний оберт навколо зірки WASP-17 планета здійснює всього за 3,4 земних дня, тобто рік тут триває пів земного тижня.
  • Через те, що WASP-17b знаходиться так близько до зірки, то температура тут становить приблизно 1130 градусів Цельсія. Цього якраз достатньо для існування гідриду хрому.
  • Ця планета вважається однією з найлегших відомих екзопланет і це наслідок того, що через високу температуру цей газовий гігант збільшився в розмірах. Тож WASP-17b у 1,5 раза більша за Юпітер, але маса планети майже у 2 рази менша, ніж у Юпітера. Це призвело до того, що щільність газового гіганта становить лише 13% щільності Юпітера або близько 0,17 грама на кубічний сантиметр. Для порівняння, щільність зефіру становить 0,21 грама на кубічний сантиметр. Тобто планета навіть менш щільна, ніж зефір, а тому надзвичайно легка.

Тепер учені планують шукати гідриди металів в атмосферах інших екзопланет. Хоча вчені вважають, що подібні речовини вже могли бути виявлені раніше, але на них не звернули увагу. Наприклад, і це дослідження ґрунтувалося на даних, зібраних зокрема й 2 роки тому, коли інша група вчених припустила, що гідрид хрому на планеті WASP-17b може бути.

Нагадуємо, що вчені дійшли висновку, що найстаріший метеорит, знайдений на Землі, був частиною планети, якої більше немає в Сонячній системі. Вчені знову вивчили метеорит, виявлений ще 2020 року, і вважають, що він з'явився ще до появи Землі, як уже писав Фокус.

Також Фокус писав про те, що вперше в історії індійський місяцехід з'ясував хімічний склад поверхні на Південному полюсі Місяця. Ще жоден земний апарат не проводив дослідження хімічного складу поверхні цього регіону Місяця.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader