Загадковий «вибух» на Сонці атакував Марс
Загадковий «вибух» на Сонці атакував Марс

Загадковий «вибух» на Сонці атакував Марс

Загадковий «вибух» на Сонці атакував Марс

Корональний викид маси може пошкодити тонку атмосферу планети.

Сонце випустило несподіваний корональний викид маси, спрямований безпосередньо на Марс. Він може викликати полярні сяйва і завдати шкоди тонкій атмосфері Червоної планети, коли досягне її 1 вересня, повідомляє Live Science.

Супутники, які перебувають на орбіті Землі, зафіксували вибух на зворотному боці Сонця 26 серпня. Подальший аналіз показав, що це був спалах класу М – другого за потужністю. Але що стало його джерелом, залишається загадкою для вчених, оскільки вони не фіксували жодних ознак сонячних плям.

Сонячні спалахи можуть іноді запускати в космос корональні викиди маси (КВМ) - хмари намагніченої плазми, що швидко рухаються, і випромінювання. Дослідники виявили КВМ і після цього спалаху, але не стали уважно стежити за ним, оскільки він не становив загрози для Землі. Але останні кілька днів вчені зрозуміли, що КВМ, швидше за все, досягне Марса 1 вересня.

Удар КВМ може викликати полярні сяйва на Червоній планеті, але вони будуть тьмяними.

На Землі полярні сяйва виникають, коли випромінювання сонячних бур чи сонячного вітру поглинається газом у верхніх шарах атмосфери, що змушує молекули виділяти світло. Зазвичай це відбувається поблизу полюсів Землі, де магнітосфера чи захисне магнітне полі нашої планети найслабше.

Але атмосфера Марса набагато тонша, ніж у нашої планети, і газів у ній приблизно в 100 разів менше. Тому полярні сяйва тут дуже слабкі і виявляються лише на ультрафіолетовій довжині хвилі. Крім того, Марс не має власної магнітосфери, тому полярні сяйва тут можуть з'явитися в будь-якій точці.

Раніше вчені з Китайської академії наук виявили на Марсі сліди катаклізму, який у минулому торкнувся всієї планети. Марсохід Zhurong, який здійснив посадку на Марс у 2021 році, зареєстрував слабке магнітне поле в районі рівнини Утопія.

Джерело матеріала
loader
loader