ЄС відмовився від санкцій проти 4 осіб, відповідальних за війну в Україні – Рада Євросоюзу
ЄС відмовився від санкцій проти 4 осіб, відповідальних за війну в Україні – Рада Євросоюзу

ЄС відмовився від санкцій проти 4 осіб, відповідальних за війну в Україні – Рада Євросоюзу

Євросоюз продовжив дію персональних санкцій, запроваджених у зв'язку із повномасштабною війною Росії проти України. Вони зачіпають близько 1 800 фізичних та юросіб і діятимуть ще щонайменш 6 місяців. Втім, 4 особи – ймовірно, росіяни – зі списку були виключені.

Про це повідомили у Раді ЄС. "Рада прийняла рішення продовжити обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України до 15 березня 2024 року", – йдеться в повідомленні.

При цьому там нагадали: санкції застосовуються майже до 1 800 фізичних та юридичних осіб. Обмеження, серед іншого, передбачають:

  • заморожування активів;
  • заборону надання цим особам фінансових чи інших матеріальних ресурсів.

Санкції фактично скасували проти 4 осіб

Водночас, зазначили у Раді, "у контексті перегляду санкцій вирішено не продовжувати обмеження проти чотирьох осіб". Називати їхні імена – як і причини непродовження обмежень – там не стали.

Тим не менш, раніше Reuters повідомив, що санкції не продовжать для:

  • бізнесмена Григорія Берьозкіна;
  • мільярдера Фархада Ахмедова;
  • колишнього керівника російської компанії електронної комерції Ozon Олександра Шульгіна.

Про причини такого рішення не вказувалося.

Також, зазначалося, санкції не мали наміру продовжувати проти російського воєначальника Георгія Шуваєва. Тут причина відома – "він помер минулого року".

Суд ЄС дозволив скасувати санкції проти Шульгіна

Раніше ж суд Євросоюзу вже задовольнив позов від Шульгіна про виключення його імені з оновлених списків санкцій ЄС. Фактично, таким чином дозволив скасувати санкції проти Шульгіна.

"Як пояснили у пресслужбі суду, Шульгін у своєму позові не оскаржував санкції як такі, а лише вимагав виключити його з майбутніх списків. У Раді ЄС раніше погодили, що не вноситимуть імʼя Шульгіна до оновлених списків, які опублікують у вересні, зважаючи на слабкість аргументів проти нього", – розповіли у "Радіо Свобода".

Як повідомляв OBOZREVATEL, говорити про тенденцію скасування санкцій проти росіян, що зароджується, все ж, поки рано. Бодай тому, що той самий суд Європейського Союзу в Люксембурзі відхилив позови двох російських мільярдерів, які вимагали зняти санкції з них.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader