Вчені застерігають, що не варто використовувати подряпані каструлі та сковорідки
Вчені застерігають, що не варто використовувати подряпані каструлі та сковорідки

Вчені застерігають, що не варто використовувати подряпані каструлі та сковорідки

За даними дослідження, опублікованими у виданні Daily Mail, докторка Пунам Десаї наголошує на небезпеці використання посуду з подряпаним антипригарним покриттям через можливе виділення мікропластику.

Ці мікроскопічні частинки можуть потрапляти в їжу та організм людини.

Науковці зазначають, що деякі мікропластики містять пер- і поліфторовані речовини (ПФАС), відомі також як форе-хімікати. Їм властива висока термостійкості, тому ці елементи використовують у виробництві кухонного посуду.

Зараз дивляться

Останні наукові дослідження підтверджують зв’язок між ПФАС і різними серйозними проблемами зі здоров’ям, такими як рак, аутизм та безпліддя.

Дослідження показало, що навіть одна подряпина на поверхні каструлі або сковороди може призвести до потрапляння мільйонів мікропластику в їжу.

Під час дослідження вчені використовували світлові хвилі для вимірювання мікроскопічних частинок та виявили, що лише одна 5-сантиметрова подряпина на тефлоновій сковороді може виділяти до 3 млн мікропластику.

Головною проблемою є те, що ПФАС накопичуються в організмі через їжу, яку ми споживаємо, і залишаються там протягом тривалого часу.

Ці хімікати виводяться з організму дуже повільно, приблизно 10 років, і ніколи не руйнуються в навколишньому середовищі.

Джерело матеріала
loader
loader