Чи має право виконавча служба заблокувати зарплатну картку військового – відповіді адвоката
Чи має право виконавча служба заблокувати зарплатну картку військового – відповіді адвоката

Чи має право виконавча служба заблокувати зарплатну картку військового – відповіді адвоката

Державна виконавча служба входить до системи органів Міністерства юстиції України й здійснює виконання рішень судів та інших органів відповідно до законодавства.

Головним завданням виконавчої служби є своєчасне, повне і примусове виконання рішень, передбачених законом. Зокрема блокування та списання заборгованих коштів з рахунків громадян. 

Чи має право виконавча служба заблокувати зарплатну картку військового та що робити у таких випадках – дізнавалися Факти ICTV.

Зараз дивляться

Військовослужбовці ЗСУ мають такі ж права, як і звичайні громадяни. Тому у разі заборгованостей по кредитах або, наприклад, несплати аліментів суд може накласти арешт на майно та рахунки військового, а виконавча служба своєю чергою може заблокувати рахунки та здійснити списання коштів. 

– На сьогодні немає жодного мораторію, для того аби не блокувати карти військовослужбовців. У разі заборгованості компанія або особа звертаються до суду і стягується заборгованість. Отримують рішення суду, передають його виконавцю державному чи приватному й той уже розшукує ці рахунки. Відповідно відправляє запит на їх блокування і списання цих коштів. Всі кошти, які там є спишуться, – розповідає голова Адвокатського об’єднання Кравець і партнери адвокат Ростислав Кравець.

Експер зазначає, що у разі подібного випадку, військовослужбовець може оскаржити рішення суду. 

Втім поки триватиме судова тяганина арешт з майна або рахунків не знімуть. 

Також військовий може клопотати, аби банк списував не всі гроші, що є на рахунках, а частинами. 

– Були внесені зміни у закон Про виконавче провадження та положення, що фактично військовий може зазначити, що це виплата заробітної плати й банк зобов’язаний не списувати 13400 грн щомісячно, які військовий має право використовувати на власні потреби. А всі інші кошти можуть бути списані, – підкреслив адвокат. 

Детальніше про те, як діяти, якщо виконавча служба заблокувала рахунки

Теги за темою
Збройні сили України Гроші
Джерело матеріала
loader
loader