СБУ викрила агента РФ, який прикидався рятувальником для коригування ворожих ударів по Одесі. Фото
СБУ викрила агента РФ, який прикидався рятувальником для коригування ворожих ударів по Одесі. Фото

СБУ викрила агента РФ, який прикидався рятувальником для коригування ворожих ударів по Одесі. Фото

В Одесі викрили члена місцевого загону рятувальників-волонтерів, який вступив до його лав, щоб коригувати удари армії РФ по місту. Також ворожий шпигун розвідував локації Сил оборони України на території регіону.

Агент головного управління Генштабу країни-агресора (більш відомого як ГРУ) затриманий, отримав офіційну підозру за ч. 2 ст. 111 КК (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення, повідомила Служба безпеки України на офіційному сайті 9 довтня.

Чоловік приєднався до рятувальників-волонтерів для маскування злочинної діяльності. "Ця громадська організація допомагає підрозділам Держслужби з надзвичайних ситуацій у подоланні наслідків ракетних і дронових ударів агресора по обласному центру", – зазначила пресслужба СБУ.

Під виглядом рятувальника він прибував на місця прильотів нібито для розбору завалів, а насправді фіксував наслідки атак окупантів і звітував про результати російській розвідці.

Ці дані військовослужбовці Російської Федерації використовували, щоб здійснювати нові та коригувати повторні повітряні удари по Одесі.

Агент виконував ще одне завдання – намагався виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS і систем протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

У СБУ повідомили, що злочинцю-одеситу 29 років. Раніше він входив до складу місцевого осередку так званої "ленінської комуністичної спілки молоді".

Затримання провели співробітники Служби безпеки України

За даними слідства, він також був "зв'язковим" агента-спецназівця ФСБ РФ, якого СБУ вивела з Придністров'я й затримала на Одещині.

У травні 2014 року фігурант брав активну участь у провокаціях масових заворушень в Одесі.

На початку повномасштабного вторгнення чоловік підписався на ворожий Telegram-канал, який збирав дані про дислокацію українських воїнів для розвідки країни-агресора.

Згодом на нього вийшов адміністратор спільноти, який "під прикриттям" перебуває в одній із країн Центральної Азії, та передав його на прямий зв'язок із представником ГРУ.

Жителя Одеси було завербовано. Йому дали подальші інструкції, після чого чоловік розпочав виконання завдань ворога. Для комунікації використовував месенджер, а отриману розвідінформацію передавав противнику у вигляді текстових повідомлень і фотографій.

Затримано агента РФ з Одеси

Як писав OBOZREVATEL:

– Нещодавно СБУ затримала мешканку Білозерського району Херсонської області, яка під час окупації території сама запропонувала російським військам співпрацю. Вона дуже раділа, коли РФ захопила частину української землі, і хотіла бути корисною для воєнних злочинців.

– На Київщині співробітники СБУ викрили колаборантку, яка працювала на РФ під час окупації правобережної частини Херсонщини.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader