Чи завезла РФ ядерну зброю до Білорусі та хто контролюватиме сховище
Чи завезла РФ ядерну зброю до Білорусі та хто контролюватиме сховище

Чи завезла РФ ядерну зброю до Білорусі та хто контролюватиме сховище

Нещодавно видання The Wall Street Journal оприлюднило відео з супутниковими кадрам об’єкта неподалік міста Осиповичі на території Білорусі. Аналітики припускають, що РФ вже могла завезти до Могилевської області ядерні боєголовки.

Іноземні журналісти розпочали супутникове спостереження за цим майданчиком навесні 2023 року. Вони порівняли свіжі кадри та зроблені рік тому, після чого дійшли до висновку, до цю територію можуть використовувати для зберігання ядерних боєголовок РФ.

Журналісти звернули увагу, що рік тому майданчик був засаджений лісом, але навесні 2023 там з’явилися два додаткові ряди огорож. Огорожу аналогічної конструкції оточує сховище ядерних боєголовок у Калінінграді.

Зараз дивляться

Експерти припускають, що у Білорусі справді можуть перебувати сховища з російською тактичною ядерною зброєю, проте вона точно не під контролем самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Колишній глава Литовських сил спеціальних операцій полковник запасу Саулюс Гузявічюс звернув увагу, що у матеріалі висловлено лише припущення, проте він не виключає, що там дійсно розміщені ракети.

На його думку, необхідно посилювати протиповітряну оборону, щоб знищувати різні види ворожих ракет. Водночас потрібні розвідувальні та бойові дрони, а також системи для збивання БПЛА ворога та забезпечення мобільної вогневої підтримки армії.

Гузявічюс зазначив, що подібне сусідство з країною, на території якої розміщені ядерні боєголовки, лише посилює напругу. Литву не тішить, що раніше там базувалися бойовики Вагнера, а тепер виникають нові загрози.

За інформацією аналітиків, ймовірно, керуватиме цим озброєнням лише Росія, якщо воно справді є на тому майданчику. Однак поки немає офіційних підтверджень, що саме перебуває в білоруських лісах під Осиповичами.

Теги за темою
Росія Володимир Путін Білорусь Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader
loader