Ракетний удар по Одесі: експерт розповів, як захистити Південну Пальміру
Ракетний удар по Одесі: експерт розповів, як захистити Південну Пальміру

Ракетний удар по Одесі: експерт розповів, як захистити Південну Пальміру

Одеса терміново потребує зміцнення ППО і такий ЗРК є

Вранці в понеділок, 30 жовтня, Одеса зазнала чергового ракетного удару. Ціллю став місцевий суднобудівний завод.

У ході атаки, як пише військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, найімовірніше були застосовані протикорабельні ракети "Онікс". ЗСУ має що їм протиставити – ЗРК SAMP/T, але їх немає під Одесою.

Так, ракета П-800 "Онікс" була розроблена ще в "радянських" 1980-х роках і призначалася для поразки кораблів. Внаслідок цього вона мала безліч характерних рис, які в результаті ускладнюють боротьбу з нею:

  • комбінована траєкторія польоту, коли ракета може піднятися до 14 000 метрів, а потім спікувати вниз до дуже низької висоти 10-15 метрів, на якій і наблизитися до мети для її знищення, що робить її перехоплення дуже складним;
  • високу швидкість польоту, близько 880 м/с або близько 3200 км/год, тобто "Онікс" відноситься до надзвукових ракет і для їх перехоплення потрібна зенітна ракета зі швидкістю не менше, а краще більше ніж у П-800;
  • змішана система управління, що робить спробу радіопридушення марною.

Нівелювати всі ці переваги "Онікса", на думку Олександра Коваленка, може ЗРК SAMP/T (Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestr), розроблений на початку 2000-х і використовує ракети Aster 30. SAMP/T використовує модернізовану РЛС Arabel, великого радіусу дії, розроблену під модернізовані Aster 30 block 1.

Швидкість зенітної ракети комплексу становить 1400 м/с, що майже двоє більше "Онікса", і збивати його можна не лише на зустрічних курсах, а й стріляючи навздогін. Дальність поразки мети у SAMP/T може досягати 120 км, а висота — до 20 км.

"Фактично, SAMP/T, за всіма своїми характеристиками анітрохи не гірша за ЗРК Patriot, але має одну важливу особливість — перехоплення надзвукових цілей на наднизьких висотах, якими є П-800 "Онікс". Це може бути моя суб’єктивна думка, але Одесі потрібний SAMP/T", — резюмує Олександр Коваленко.

Раніше стало відомо про плани колишнього глави "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна використати для удару по Україні космічну ракету. Подібна атака буде еквівалентна вибуху 15 ракет "Іскандер".

Теги за темою
Одеса Зброя
Джерело матеріала
loader
loader