У Росії занепокоєні можливістю нових антисемітських заворушень: в ISW розповіли про процеси в регіонах
У Росії занепокоєні можливістю нових антисемітських заворушень: в ISW розповіли про процеси в регіонах

У Росії занепокоєні можливістю нових антисемітських заворушень: в ISW розповіли про процеси в регіонах

Російські чиновники домагаються обмеженого покарання за антисемітські заворушення 29 жовтня в Республіці Дагестан, які деякі з них та росЗМІ назвали "погромами". А водночас в інших регіонах Північного Кавказу висловили стурбованість щодо можливості подібних бунтів.

Про процеси у регіонах країни-агресора розповів Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Зазначається, що російські правоохоронці заарештували лише 15 осіб у зв’язку з подіями в аеропорту Махачкали, а глава Дагестанської Республіки Сергій Меліков заявив, що звільнив лише одного чиновника на прізвище Батирханов.

Кремлівська пресслужба перефразувала його заяву про те, що законного покарання зазнають лише ті, хто зазіхнув на життя співробітників поліції та ініціював погром. Та й речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що там підтримують йлшл підхід до покарання "тільки обраних учасників заворушень".

Глава духовного управління Республіки Татарстан Каміль Самігуллін раніше також закликав російську владу проявити поблажливість до тих, хто "попався на провокацію" в Дагестані, оскільки заворушення нібито організували зовнішні сили. Він назвав їх погромами і закликав мусульман у Росії не нападати на євреїв.

На території РФ Telegram заблокував ще два канали, які нібито спровокували антисемітські заворушення в Махачкалі. Окремі російські ультранаціоналісти розкритикували заклики до поблажливості та попередили, що лідери дагестанської громадської думки сприятимуть ескалації напруженості в республіці без контролю Кремля над інформаційним простором там.

На думку аналітиків ISW, російське керівництво просто уникає ширших покарань за антисемітизм на Північному Кавказі, побоюючись, що вони викличуть невдоволення Кремлем. Російські чиновники риторично сигналізували про підтримку боротьби з таким рухом після заворушень 29 жовтня, але, ймовірно, не змогли переконати вітчизняних і міжнародних виборців у здатності Росії захистити євреїв у країні.

Офіційний представник міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова 2 листопада засудила попередження Ізраїлю про поїздки на Північний Кавказ як "антиросійські" дії та заявила, що російська влада на всіх рівнях "достатньо" відреагувала на події в Дагестані.

Водночас чиновники в інших регіонах Північного Кавказу висловили стурбованість щодо можливості подібних заворушень. Так, адміністрація міста Сунжі Республіки Інгушетія 1 листопада повідомила, що влада посилить безпеку в аеропорту Магас після поширення чуток про прибуття рейсу, ймовірно, з Ізраїлю. А росЗМІ пізніше заявили, що ФСБ затримала в республіці невстановлену кількість чоловіків, які організували демонстрацію в аеропорту Магаса в ніч проти 30 жовтня.

Як повідомляв OBOZ.UA, насправді в Дагестані не вщухає хвиля відкритого антисемітизму. Віднедавна там навіть росіянам стало важко оселитися в готелях або винайняти квартири, якщо вони носять єврейське прізвище.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader