Удари Ізраїлю по Сирії псують відносини з Росією – Bloomberg
Удари Ізраїлю по Сирії псують відносини з Росією – Bloomberg

Удари Ізраїлю по Сирії псують відносини з Росією – Bloomberg

Удари Ізраїлю по Сирії псують відносини з Росією – Bloomberg

Тель-Авів не вважає за потрібне узгоджувати з Москвою удари по сирійській території

Після початку бойових дій проти ХАМАС на початку жовтня Ізраїль посилив удари проти підтримуваних Іраном бойовиків у Сирії, які наблизилися до ізраїльського кордону. 

«Це пов'язано з ключовою зміною в ізраїльській політиці – Ізраїль тепер не завжди заздалегідь попереджає про атаки на сирійську територію Росію, яка є покровителем Сирії. Ця зміна, про яку повідомляють люди, знайомі з ситуацією, разом з активізацією атак, погіршує і без того непрості відносини між Ізраїлем і Росією», повідомляє Bloomberg.

Агентство зазначає, що існує небезпека, що Сирія може стати новим фронтом у війні між Ізраїлем і ХАМАСом – ситуації, якої США і регіональні союзники намагаються уникнути, прагнучи стримати конфлікт. 

«Перекидання конфлікту на Сирію – це не просто ризик, воно вже почалося. Паливо підливають у багаття, яке вже почало спалахувати», – заявив на цьому тижні Гейр Педерсен, спеціальний посланник ООН у Сирії. 

За останнє десятиліття Сирія стала глобальним полем битви. США розмістили там майже 1000 військовослужбовців для боротьби з ісламістськими екстремістами, а Туреччина воює з курдськими угрупованнями на півночі країни. Іран і Росія, тим часом, допомагають президенту Башару Асаду залишатися при владі. Сотні тисяч людей були вбиті, а мільйони змушені були тікати.

30 жовтня ізраїльські військові літаки розбомбили сирійську військову базу в південній провінції Дараа. Це сталося після того, як Ізраїль скинув листівки із застереженням сирійським військам не дозволяти Ірану і його маріонеткам діяти поблизу кордону з Ізраїлем, повідомляють люди, знайомі з ситуацією.

П'ятьма днями раніше Ізраїль завдав удару по складу зброї на великій сирійській базі на півдні країни, де іранські офіцери і бойовики його маріонеткового угруповання «Хезболла» перебувають разом з сирійськими військами. За повідомленнями місцевих жителів, в результаті атаки загинуло більше десятка сирійських солдатів і офіцерів. За їхніми словами, ізраїльські військові літаки також завдали удару по радарах повітряного спостереження на сусідньому об'єкті.

Ізраїль не повідомляв Росію заздалегідь про ці удари, кажуть люди, які говорили про них, повідомляє Bloomberg, зазначаючи, що відколи Росія втрутилася в сирійську війну в 2015 році, вона координувала свої дії з Ізраїлем, щоб не допустити зіткнення або помилкового обстрілу один одного.

Нагадаємо, Ізраїль засудив Москву за те, що минулого тижня вона прийняла делегацію ХАМАС і заступника міністра закордонних справ Ірану. 

«Росія, по суті, підтримує наших ворогів», – сказав Амос Ядлін, колишній голова ізраїльської військової розвідки, маючи на увазі тісну військову співпрацю Москви з Іраном і її контакти з такими угрупованнями, як ХАМАС і «Хезболла».

Вперше про обмін ударами з території Ізраїлю та Сирії повідомив ЦАХАЛ ввечері 10 жовтня – на третій день після терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль. 

Джерело матеріала
loader
loader