Лікарі відновили за допомогою 3D-пластин череп військового з тяжким пораненням
Лікарі відновили за допомогою 3D-пластин череп військового з тяжким пораненням

Лікарі відновили за допомогою 3D-пластин череп військового з тяжким пораненням

Українські медики змогли врятувати 48-річного бійця Олексія Литвинчука з Волині, якому куля влучила у голову та пройшла крізь мозок. Три тижні чоловік не приходив до тями. Боротьба за його здоров'я триває вже півроку, розповідають у Національному реабілітаційному центрі "Незламні" (UNBROKEN).

– У цивільному житті чоловік був дитячим футбольним тренером. На війну пішов у 2014 році. Тоді відслужив рік і повернувся у мирне життя та тренерство. У лютому 2022-го знову взяв до рук зброю та поповнив лави Луганського прикордонного загону. Служив кулеметником. 4 квітня 2023 року на бойовій посаді Олексій отримує поранення в голову. Ворожа куля влітає в лоба захисника, проходить крізь мозок і вилітає через потилицю. Побратими оперативно евакуювали пораненого. Його життя рятують спочатку у найближчому до лінії фронту шпиталі, а потім у Києві. Лікарі реанімації протягом двох місяців, перші три тижні з яких Олексій пробув у комі, у прямому розумінні витягували пацієнта з того світу, – розповіли медики.

Як тільки стан чоловіка вдалося стабілізувати, його направили до Львова – на реконструктивну операцію черепа та подальшу реабілітацію. Медики центру зробили складну реконструктивну операцію та закрили 22-сантиметровий дефект черепа 3D-пластинами.

- Олексій вступив до нас у тяжкому стані з дефектом черепа та мозку. Перед нами постало завдання – якнайшвидше закрити дефект індивідуально виготовленими 3D-пластинами. Операція важка, але, на жаль, сьогодні дуже актуальна. Тисячі військових одержують подібні травми, – каже нейрохірург Андрій Батюк.

Операція тривала 4 години та пройшла успішно, розповіли лікарі. Через травму мозку у Олексія порушено мовлення і рухливість лівих кінцівок, тому попереду на нього чекає тривала фізична терапія. Але за словами лікарів, перші успіхи вже є. Потроху починає відновлюватись і рухливість лівих руки та ноги. Він уже може самостійно їсти, сидіти та ходити з підтримкою.

Весь цей час поряд з Олексієм його рідна сестра. Вона ні на день не лишала брата і вірить, що він знову твердо встане на ноги. Сам же Олексій мріє знову ганяти м'яч та тренувати дітей, розповіли лікарі.

Теги за темою
військові Медицина
Джерело матеріала
loader
loader