NASA виявило систему із семи планет у старих наукових даних
NASA виявило систему із семи планет у старих наукових даних

NASA виявило систему із семи планет у старих наукових даних

NASA виявило систему із семи планет у старих наукових даних

Вона ховалася в архіві даних телескопа "Кеплер".

Команді вчених вдалося знайти систему із семи планет у даних, зібраних телескопом «Кеплер». Він завершив свою місію у 2018 році, провівши понад дев'ять років у пошуках планет за межами нашої системи. Він не тільки знайшов тисячі планет, але й залишив величезну кількість даних, які вчені продовжують досліджувати, повідомляє Science Alert.

І тепер дослідники знайшли у цих даних нову систему. Зірка Kepler 385 знаходиться на відстані 4670 світлових років від нас. Існування деяких планет, що обертаються довкола світила, підтвердили ще у 2014 році, а інші залишалися кандидатами. Але завдяки новим даним вчені змогли підтвердити існування і екзопланет, що залишилися.

Всі з цих планет розташовані дуже близько до своєї зірки і всі більші за Землю, але менші від Нептуна.

Kepler 385 схожа на Сонце, але трохи більше та гарячіша. Вона на 10% більша і приблизно на 5% гарячіша. Це одна з дуже невеликої кількості зірок, навколо якої обертається понад шість планет або кандидатів у планети.

Дві внутрішні планети системи трохи більші за Землю, швидше за все вони кам'янисті. Можливо, вони мають атмосферу, але якщо вона є, то доволі тонка. Радіус двох планет, що залишилися, вдвічі більший, ніж у Землі, а їх атмосфера досить щільна.

У ході дослідження вчені створили повний каталог планет, що обертаються навколо зірок. Так, до нього увійшли 4400 кандидатів у екзопланети та 700 можливих мультипланетних систем.

Раніше астрономам вдалося засікти пиловий слід масштабного зіткнення двох гігантських планет, яке сталося в системі на відстані 3600 світлових років від Землі. В результаті дві крижині планети зустріли свій кінець.

Джерело матеріала