Мали аудиторію у 3 млн: у СБУ розповіли, скільки десятків ботоферм заблокували в Україні
Мали аудиторію у 3 млн: у СБУ розповіли, скільки десятків ботоферм заблокували в Україні

Мали аудиторію у 3 млн: у СБУ розповіли, скільки десятків ботоферм заблокували в Україні

З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки заблокувала в Україні десятки ботоферм, які розповсюджували проросійські наративи. Їхня загальна аудиторія сягала 3 млн фейкових акаунтів.

Держава-терорист Росія намагається не лише розхитати ситуацію в інформаційному просторі України, а й атакувати державні ресурси, об'єкти критичної інфраструктури, телекомунікаційні компанії. Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк (щоб подивитись відео, доскрольте до кінця сторінки).

За його словами, Служба безпеки заблокувала діяльність 76 ботоферм із початку повномасштабної війни. Крім того, протягом 2023 року СБУ нейтралізувала вже близько 4 тис. кібератак.

Вітюк пояснив, що росіяни намагаються за рахунок ботоферм, які розповсюджують проросійські наративи в інтернеті, розхитати ситуацію в інформаційному просторі нашої держави. Але попри зусилля ворога СБУ успішно протидіє окупантам у кіберпросторі, регулярно відбиваючи масовані атаки.

Однак РФ, у свою чергу, намагається посилити кібератаки. Зокрема, загарбники впроваджують відповідні предмети до освітніх програм навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності навіть студентів.

"Це вже зараз не тільки про кадрові спецслужби. У нас є інформація, що у низці освітніх закладів вже викладають предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це робити професійно. До речі, вчать атакувати не лише українські системи, а й країн партнерів", – заявив Вітюк.

Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ наголосив, що головне завдання росіян полягає не в хакінгу заради грошей, а у знищенні нашої держави. При цьому від російської кіберагресії серйозно страждатимуть не лише Україна, а й інші країни.

У свою чергу СБУ комплексно та ефективно протидіє впливу Росії у кіберпросторі. Тому Україна стала своєрідним щитом від кібератак для всього західного світу.

Нагадаємо, криптоентузіасти виявили та ідентифікували десятки тисяч криптовалютних транзакцій, пов'язаних із фінансуванням військової агресії РФ проти України. Сукупна вартість перерахованих віртуальних монет перевищила 1,5 мільярда гривень.

Раніше повідомлялося, що хакери "Кібер Спротиву" зламали електронну пошту полковника Росгвардії Романа Єршова. Завдяки цьому вдалося отримати нові докази щодо участі підрозділів російського ОМОНу у вторгненні в Україну.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader