Соціальна допомога для людей з інвалідністю з дитинства: який розмір пенсії у 2023 році
Соціальна допомога для людей з інвалідністю з дитинства: який розмір пенсії у 2023 році

Соціальна допомога для людей з інвалідністю з дитинства: який розмір пенсії у 2023 році

Державна соціальна допомога людям з інвалідністю встановлюється за рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Отримати державну соціальну допомогу мають право особи з інвалідністю з дитинства І, ІІ, ІІІ групи та діти з інвалідністю віком до 18 років.

Який розмір пенсії для людей з інвалідністю з дитинства 2023

Розмір соціальної допомоги для людей з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю у 2023 році становить:

  • людям з інвалідністю з дитинства І групи – 2093,00 грн (100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • людям з інвалідністю з дитинства ІІ групи – 1674,40 грн (80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • людям з інвалідністю з дитинства ІІІ групи – 1255,80 грн (60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • дітям з інвалідністю віком до 18 років 1465,10 грн (70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Надбавка до пенсії для людей з інвалідністю з дитинства 2023 розмір

Також до державної соціальної допомоги призначається надбавка:

Зараз дивляться
  1. На догляд за людиною з інвалідністю з дитинства І групи.
  2. На догляд за одинокою особою з інвалідністю з дитинства II і III групи, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребує постійного стороннього догляду.
  3. На догляд за дітьми з інвалідністю.

Розмір надбавки на догляд за людиною з інвалідністю з 1 січня 2023 року становить:

  • догляд за особою з інвалідністю І групи підгрупи А 4186,00 грн (200 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • догляд за особою з інвалідністю І групи підгрупи Б – 2093,00 грн (100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • догляд за одинокою особою з інвалідністю ІI та IІІ групи, яка, за висновком МСЕК, потребує постійного стороннього догляду – 1569,75 грн (75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Надбавка на дітей з інвалідністю:

  • догляд за дитиною з інвалідністю віком до 6 років підгрупи А – 4544,00 грн (у розмірі 200% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку);
  • догляд за дитиною з інвалідністю віком від 6 до 18 років підгрупи А – 5666,00 грн (у розмірі 200% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку).

Щомісячна доплата у сумі 852,10 грн з 01.01.2023 може здійснюватися у разі, якщо не вистачає до розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, яка виплачується на дітей з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років.

Відповідно до постанови Кабінету мністрів України від 16 лютого 2022 р. №118 Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, в яких розмір державної соціальної допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, щомісячної державної адресної допомоги) не досягає 2100 гривень, надається щомісячна доплата до державної соціальної допомоги в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Хто може отримати надбавку на догляд

Надбавка на догляд за людиною з інвалідністю з дитинства та на дітей з інвалідністю у 2023 році може бути надана:

  • людям з інвалідністю з дитинства І групи, батькам та одиноким матерям, що виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Надбавка на догляд призначається незалежно від факту роботи, навчання та служби.
  • одному з батьків, опікуну, піклувальнику, усиновителям, які не проходять службу, не працюють, не навчаються (окрім заочної форми навчання), не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років.
  • одному з батьків, опікуну, піклувальнику, усиновителям, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, або перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі, якщо дитина з інвалідністю потребує постійного домашнього догляду (підтверджено довідкою лікарсько-консультативної комісії), за умови фактичного догляду за нею.
Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader