Китай та США не мають повернутися спиною один до одного: Байден та Сі Цзіньпін розпочали саміт
Китай та США не мають повернутися спиною один до одного: Байден та Сі Цзіньпін розпочали саміт

Китай та США не мають повернутися спиною один до одного: Байден та Сі Цзіньпін розпочали саміт

Президент США Джо Байден привітав свого лідера Китаю Сі Цзіньпіна на саміті в Каліфорнії.

Політики тепло привітали один одного біля маєтку на південь від Сан-Франциско, де відбудуться переговори, повідомляє телеканал CNN.

Байден та Сі зустрілися у Сан-Франциско

Байден заявив, що дуже важливо, щоб він і Сі відверто розуміли один одного перед стартом саміту.

Зараз дивляться

— Я думаю, що надзвичайно важливо, щоб ми з вами чітко розуміли один одного, як лідер з лідером, без жодних хибних уявлень чи непорозумінь, – сказав Байден Сі на початку саміту.

Байден сказав, що конкуренція між США і Китаєм не може перерости в конфлікт, і додав, що його минулі зустрічі з Сі були “відвертими, прямими і корисними”.

За словами президента США він завжди їхні дискусії “прямими і відвертими”. Він сказав, що лідери несуть відповідальність перед своїми народами за спільну роботу, зокрема над питаннями зміни клімату, протидії наркоторгівлі та підходами до штучного інтелекту.

Зі свого боку Сі пригадав поїздку Байдена до Китаю, коли він був віцепрезидентом 12 років тому. Він підкреслив непростий характер відносин Пекіна з Вашингтоном за останні 50 років, які, “попри перипетії, продовжують рухатись уперед”.

— Для двох великих країн, як-то Китай і Сполучені Штати, повернутися спиною одне до одного – не варіант. Одна сторона нездатна перевершити іншу, а конфлікт і конфронтація несуть нестерпні наслідки для обох сторін, – додав Сі.

Востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачились на полях саміту G20 у листопаді 2022 року, а до США лідер КНР не приїжджав останні чотири роки, передусім через пандемією коронавірусу.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За даними ЗМІ, Байден під час зустрічі Сі у Сан-Франциско

Також у Білому домі повідомляли, що . За словами координатора стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джона Кірбі, цілком ймовірно, що обидва лідери будуть говорити про те, що відбувається в Україні.

Теги за темою
США Китай Джо Байден
Джерело матеріала
loader