Молдова отримала БТР Piranha III, які Швейцарія заборонила передавати Україні
Молдова отримала БТР Piranha III, які Швейцарія заборонила передавати Україні

Молдова отримала БТР Piranha III, які Швейцарія заборонила передавати Україні

Німеччина передала Молдові партію бронетранспортерів Piranha IIIH, які раніше хотіла отримати Україна. 

Як повідомляє Міністерство оборони Молдови, загалом протягом року у кілька етапів було передано 19 бронетранспортерів. Це відбулося в межах двосторонньої угоди між країнами, метою якої є посилення та модернізація молдавської армії. Сама угода була підписана у жовтні 2022 року, а першу партію цих бронетранспортерів Кишинів отримав у січні цього року.

Як зазначає видання Defense Express, йдеться саме про ті бронетранспортери Piranha IIIH, які Данія планувала передати Україні, але Швейцарія, що є виробником цих БТР, заборонила поставку. 

"Ймовірно саме ці 19 бронетранспортерів зрештою могли б опинитися в Україні, але ще у червні 2022 року уряд Швейцарії ветував запит Данії на відправку цих машин Україні", – пише видання.

Як саме ці бронетранспортери опинилися в руках Німеччини, не повідомляється.

Бронетранспортери Piranha

Як писав УНІАН, в червні 2022 року швейцарський уряд заблокував поставку з Данії в Україну двох десятків броньованих машин швейцарського виробництва Piranha III. 

Свого часу, купуючи ці машини, Данія зобов’язалася передавати військову техніку третій стороні лише з дозволу Швейцарії. Але у випадку з Україною Швейцарія змушена була відхилити запит через свій нейтралітет, що на законодавчому рівні забороняє країні підтримувати військовими ресурсами країни, що перебувають у стані війни.

Сам же БТР Piranha  – це фактично машина-конструктор, яка передбачає різноманітне бойове оснащення (від кулемета до 105-мм гармати), різне бронювання, двигуни та трансмісії, тобто все що захоче клієнт. Саме тому машини Piranha знаходяться на озброєнні понад 20 країн світу, включно із ліцензійними версіями, а загальна кількість випущених машин – понад 11 тисяч.

Теги за темою
Молдова
Джерело матеріала
loader
loader