Росія готується до нових санкцій ЄС - закуповує верстаки та компоненти для зброї, - ISW
Росія готується до нових санкцій ЄС - закуповує верстаки та компоненти для зброї, - ISW

Росія готується до нових санкцій ЄС - закуповує верстаки та компоненти для зброї, - ISW

Євросоюз, схоже, готовий заборонити експорт до Росії точних верстатів і ключових компонентів для виробництва зброї. Кремль же готується до санкцій і сподівається на імпортозаміщення.

Як повідомили аналітики Інституту вивчення війни у своєму звіті, якщо ЄС запровадить ці обмеження у 12-му пакеті санкцій, то по російській оборонно-промисловій базі буде завдано серйозного удару. Також Європа може заборонити продавати країні-агресорці зварювальні апарати, літієві батареї, термостати, двигуни для дронів та інші запчастини.

За словами експертів, РФ вже готується до нових санкцій. В травні 2023 року російський уряд затвердив "Концепцію технологічного розвитку до 2030 року", яка заохочує вітчизняне виробництво високотехнологічної продукції. Згідно з планом, вітчизняні підприємства мають виробляти щонайменше 75% високотехнологічної продукції Росії.

Державний оборонний конгломерат "Ростех" у серпні 2023 року заявив, що група "СТАН", найбільший у РФ виробник високоточних машин, який Ростех придбав у 2019 році, є основним елементом російської програми імпортозаміщення.

Глава "РТ-Капітал", дочірньої компанії державного конгломерату "Ростех", Семен Якубов повідомив 26 жовтня, що західні санкції і війна в Україні різко збільшили військовий і цивільний попит Росії на верстати вітчизняного виробництва. За його словами, "СТАН" не зміг виконати навіть третини загального обсягу російських замовлень на прецизійні машини в 2023 році на суму близько шести мільярдів рублів (приблизно $67,1 млн). Наразі попит Росії на прецизійні верстати "набагато перевищує" поточні виробничі можливості.

Санкції проти Росії

Як повідомляв УНІАН, останній 11-й пакет загальноєвропейських санкцій проти Росії був ухвалений у червні. 

Як пише Bloomberg, журналістам якого вдалося ознайомитися з документами ЄС, у 12-му пакеті європейських санкцій проти Росії серед іншого буде запроваджено заборону на імпорт російських алмазів, скориговано нафтові санкції та розширено заборону на експорт до РФ верстатів.

Теги за темою
Росія Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader