Байден і Сі Цзіньпін домовилися поновити контакти між військовими – Пентагон
Байден і Сі Цзіньпін домовилися поновити контакти між військовими – Пентагон

Байден і Сі Цзіньпін домовилися поновити контакти між військовими – Пентагон

Президент США Джо Байден та китайський лідер Сі Цзіньпін досягли домовленості про повернення переговорів між країнами на рівні військових.

Про це повідомив міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту до Індонезії. Він привітав досягнутий прогрес.

Йдеться про відновлення переговорів між військовими на вищому рівні, в тому числі між командирами.

Зараз дивляться

– Нас обнадіюють нещодавні новини з Білого дому про заплановане відновлення контактів між військовими, – наголосив Остін.

Глава Пентагону додав, що змістовний діалог між вищим керівництвом держав неможливо нічим замінити. Тому США продовжать вести практичні дискусії з китайською стороною, “починаючи з рівня старших керівників та закінчуючи робочим рівнем”.

У Пентагоні були занепокоєні через відсутність зв’язку з Китаєм на рівні військових. Пекін регулярно відхиляв або ігнорував відповідні запити США.

Занепокоєння посилилися на тлі “дедалі більш провокаційної та ризикованої поведінки з боку китайських військових”. Це, зокрема, проявлялося в зростанні агресивних перехоплень американських літаків.

У період з 2021 по 2023 роки Сполучені Штати зафіксували понад 180 “примусових та ризикованих перехоплень американських літаків” у регіоні з боку КНР. Це більше, ніж за останнє десятиліття.

Остін не став прогнозувати, чи є обіцянка Китаю відновити діалог між військовими ознакою того, що подібні провокації припиняться. За його словами, дуже важливо, щоб дві країни підтримували відкриті лінії зв’язку.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Я не робитиму жодних прогнозів щодо майбутньої поведінки Китаю. Однак нам і надалі буде потрібний механізм для управління кризами та запобігання виходу ситуації з-під контролю час від часу. Це тим більше важливо, якщо активність у регіоні зросла, якщо збільшилася кількість таких непотрібних речей, як близькі перехоплення. Це ще одна причина, чому вищим керівникам потрібно мати можливість спілкуватися один з одним, – пояснив Остін.

Переговори Байдена та Сі

15 листопада поблизу Сан-Франциско відбулася зустріч президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Переговори між лідерами двох наддержав тривали близько чотирьох годин.

Однією з ключових домовленостей є відновлення військових зв’язків між країнами. Пекін розірвав ці контакти минулого року, коли спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі відвідала Тайвань.

За даними ЗМІ, Сі Цзіньпін запевнив Джо Байдена, що Китай не планує військових дій проти Тайваню “в найближчі роки”.

Джерело матеріала
loader
loader