Легкоатлет-агент ФСБ за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для Росії
Легкоатлет-агент ФСБ за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для Росії

Легкоатлет-агент ФСБ за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для Росії

Легкоатлет-агент ФСБ за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для Росії

За зраду отримав 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

П’ятнадцять років тюрми отримав легкоатлет-агент ФСБ, який за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для РФ на Хмельниччині, повідомляє СБУ в Telegram.

"Зловмисником виявився місцевий тренер з легкої атлетики, який майже щодня пробігав від 10 до 50 км, щоб відслідковувати місця базування і маршрути руху українських військ. Під час бігу він здійснював приховану фото- та відеозйомку. Для цього використовував камеру власного мобільного телефону, який статично закріплював на руці", - інформує СБУ.

Серед основних завдань «бігуна» була розвідка локацій із важким озброєнням та боєприпасами ЗСУ. Також російський агент розробив для окупантів топографічну схему, в якій позначив координати українських блокпостів на основних автошляхах регіону.

Розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для планування повітряних обстрілів та можливих розвідувально-диверсійних операцій. Контррозвідники СБУ затримали зловмисника «на гарячому», коли він приховано фотографував один із місцевих об’єктів "Укрзалізниці".

Суд призначив затриманому 15 років тюрми з конфіскацією майна. Як встановило слідство, 55-річний спортивний тренер був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ у березні 2022 року.

У поле зору агресора він потрапив як колишній випускник ленінградського військового училища, де навчався ще за часів СРСР, а потім до 1992 року служив у лавах Таманської дивізії на території Росії. Згодом він звільнився з військової служби й переїхав в Україну.

За кожне виконане вороже завдання зловмисник отримував від окупантів грошову винагороду, яка надходила на його банківську картку. На підставі зібраних доказів суд визнав агента ФСБ винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України - державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, раніше правоохоронці затримали двох ворожих поплічників, які "полювали" на Patriot та фотографували наслідки "прильотів" по Києву та Черкасах.

Джерело матеріала
loader
loader