Готуйтеся до зими. Яке свято 25 листопада і що не можна робити
Готуйтеся до зими. Яке свято 25 листопада і що не можна робити

Готуйтеся до зими. Яке свято 25 листопада і що не можна робити

Сьогодні, 25 листопада, в Україні вшановують День пам’яті жертв Голодоморів, у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. А віряни згадують священномученика Климента.

Яке сьогодні свято – 25 листопада 2023 року

За новим стилем, сьогодні церква відзначає День пам’яті священномученика Климента. Святий народився в Римі в заможній сім’ї, проте його розлучили з батьками, тож він виховувався іншими людьми.

Климент був оточений розкішшю і наближений до імператорського двору, але часто замислювався про сенс життя. Дізнавшись про Христа і його вчення, юнак вирушив на ті землі, де проповідували апостоли. Він прийняв хрещення, став учнем апостола Петра і згодом – єпископом Риму, зайнявши навіть місце на кафедрі.

Зараз дивляться

Язичники донесли про успіхи Климента імператору Траяну, який вигнав його до Херсонеса (Крим). За ним пішло багато учнів. На місці заслання святий зустрів багато вірян, які працювали без води. Помолившись Богу, отримав видіння джерела, з якого вилилася ціла річка. За день він міг хрестити по 500 людей.

Апостольська діяльність Климента розгнівала імператора, який наказав його утопити. Мученика кинули в море з якорем на шиї.

Який сьогодні, 25 листопада 2023 року, день в Україні

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв Голодоморів. У 2023 році цей день припав на дату 25 листопада.

Ця пам’ятна дата пов’язана з геноцидом українського народу штучним голодом.

Щорічно о 16:00 по всій Україні триває хвилина мовчання, після чого відбувається акція Запали свічку. Люди несуть свічки до пам’ятників жертвам або ж запалюють їх на своїх підвіконнях.

Хто святкує день ангела 25 листопада 2023 року

25 листопада день ангела відзначають – Олександр, Василь, Лев, Сава, Віктор, Борис, Володимир, Данило, Дмитро, Іван, Микола, Павло, Петро, Семен, Ярослав, Ахія, Каріна.

Що не можна робити 25 листопада 2023 року

  • Не можна злитися й ображатися.
  • Не варто завдавати шкоди тваринам.
  • Не можна відмовляти в допомозі нужденним.
  • Не варто сваритися, конфліктувати, лаятися, лихословити.
  • У народі вірили, що цей день невдалий для риболовлі.
  • Не варто палити листя.
  • Заборонено мислити негативно.

Що можна робити сьогодні

На Климентів день варто звернутися до святого в молитві та попросити про здоров’я і зцілення для себе та близьких. Жінки зазвичай у це свято бралися за рукоділля.

Згідно зі старим стилем, 25 листопада вшановують патріарха Івана Милостивого. Наші пращури в це свято закуповувалися на зиму й готували дрова.

Крім того, раніше цього дня пропускали сніданок, оскільки вірили, що натщесерце будь-яка робота піде набагато краще.

Народні прикмети на 25 листопада 2023 року

  • Якщо прилетіли зимові птахи – чекай швидкої і справжньої зими.
  • Йде сніг – весна буде пізньою.
  • Лежить сніг – пролежить до весни.
  • Туман – до потепління.
  • Хмари проти вітру – до снігу.
Джерело матеріала
loader