Знімала відпочинок на яхті: в СБУ розповіли, як відео росіянки допомогло вдарити по Кримському мосту
Знімала відпочинок на яхті: в СБУ розповіли, як відео росіянки допомогло вдарити по Кримському мосту

Знімала відпочинок на яхті: в СБУ розповіли, як відео росіянки допомогло вдарити по Кримському мосту

Під час підготовки до другої атаки на Керченський (Кримський) міст 17 липня 2023 року Служба безпеки України використала зняте росіянкою відео, яке вона виклала в мережі.

Про це йдеться у документальному фільмі під назвою СБУ. Спецоперації перемоги. Кримський міст на біс.

Як зазначив підполковник військової контррозвідки СБУ з позивним Єнот, під час підготовки до операції більшість інформації для розвідки спецслужба отримувала з відкритих джерел.

Зараз дивляться

Одним із них став відеозапис росіянки, яка відпочивала на яхті поблизу Керченського мосту. Відео жінка виклала в інтернеті.

– Одним із джерел такої інформації став відеозапис росіянки, яка відпочивала в районі Кримського мосту на яхті і зафільмувала внутрішні конструкції арки мосту. Ця інформація дала нам розуміння, в якій точці потрібно атакувати міст, щоб завдати йому максимального пошкодження, – наголосив підполковник.

Інший військовослужбовець військової контрозвідки СБУ з позивним Хром розповів, що “кожен росіянин зі смартфоном – це наш ліпший “друг” і клієнт”. Оскільки зняті громадянами РФ відео дають змогу українським спецслужбам спостерігати за багатьма об’єктами як всередині Росії, так і на окупованих територіях.

– Хай більше знімають, фотографують, записують і викладають, – додав військовий.

Атаки на Кримський міст: що відомо

Керченський міст зазнавав пошкоджень уже двічі. Вперше Україна вдарила по ньому 8 жовтня 2022 року. Були використані саморобні вибухові пристрої з гексогеновою сумішшю (майже 21 тонна в тротиловому еквіваленті). Тоді обвалилися дві секції автомобільної частини, а також було пошкоджено залізничну колію.

Вдруге вразити міст вдалося 17 липня 2023 року за допомогою морських дронів SeaBaby (Морський малюк). Це була спільна операція СБУ та Військово-морських сил ЗСУ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Потрібно було зібрати розвідувальні дані, інформацію, з чого побудований Керченський міст, які в нього конструкції, щоб зрозуміти, якою зброєю можна їх зруйнувати. Була здобута технічна документація, яку використали для планування удару по мосту.

Як пояснили в СБУ, Кримський міст побудований у протоці, де дуже великий шар мулу. Щоб закріпити конструкцію, росіяни використали під кожною опорою від 15 до 30 паль. Зверху вони об’єднані бетонними блоками, на яких стоять опори мосту.

Зруйнувати опору важко, оскільки вона дуже товста. Однак в українських інженерів виникла думка перебити палі, які знаходяться на рівні води, щоб опора потягнула міст донизу.

Було вирішено створити новий морський дрон, здатний донести 800 кг тротилу до опор Кримського мосту, пройти мінімум 800 км по морю. Його швидкість мала бути такою, щоб на фінальній стадії він міг відірватися від кораблів-переслідувачів РФ або маневрувати при атаках ворожих гелікоптерів.

Таким дроном став SeaBaby, який успішно виконав операцію.

Джерело матеріала
loader
loader