Наступ РФ під Авдієвкою, коаліція ППО та атака на Москву: головні події фронту за тиждень
Наступ РФ під Авдієвкою, коаліція ППО та атака на Москву: головні події фронту за тиждень

Наступ РФ під Авдієвкою, коаліція ППО та атака на Москву: головні події фронту за тиждень

Завершується 641-ша доба героїчного спротиву України проти російської агресії. 

Цей тиждень був дуже насичений подіями з фронту. Під Авдіївкою окупанти “лізуть з усіх щілин”, наступають вони й на Купʼянському напрямку. 

Тим часом ЗСУ змогли сформувати кілька плацдармів на лівобережжі Херсонщини й маленькими кроками витісняють окупантів, аби убезпечити населення Херсону від постійних масованих артобстрілів. 

Зараз дивляться

Про масовану атаку дронів на Київ та про не менш масовану атаку дронів на Москву Факти ICTV поговорили з військовим експертом та полковником запасу ЗСУ Романом Світаном. 

Авдіївський напрямок

Купʼянський напрямок

Херсонський напрямок

Рамштайн-17 

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Атака дронів на Київ 

Атака дронів на Москву 

Авдіївський напрямок

Під Авдіївкою Донецької області триває Як повідомляють в Інституті вивчення війни (ISW), геолокаційні кадри за 24 листопада, вказують на те, що росіяни просунулися на північ від Красногорівки – це за 7 км на північний захід від Авдіївки.

– Там триває третя хвиля російського наступу, вони почали рух приблизно півтора тижня тому, за допомогою техніки. Але техніку ми повибивали й вони перейшли на інший режим – наступають за допомогою “мʼясних валів”, а техніку використовують лише на промзоні, – сказав Світан. 

Експерт підтвердив, що за останній тиждень окупантам дійсно вдалося просунутися північно-західніше Красногорівки. Він зазначив, що окупанти намагаються просуватися у бік Очеретиного. 

Що відбулося на фронті в Україні за тиждень – ексклюзивне інтервʼю з експертом

Карта: Факти ICTV

– В районі Очеретиного розташована деяка кількість артилерії, яка утримує російських військових від можливості оточення Авдіївки. там дійсно є просування, але воно не критичне. Критичне просування росіян у районі Ясинуватської розвилки, так би мовити. Там є три райони таких, південніше, південно-східніше Авдіївки. Це Ясинуватська розвилка, Царське полювання так зване і Спартак. Ось з цих трьох точок вони намагалися наступати, більш-менш у них вийшло просунутися в сірій зоні, промці так званій. Це між Авдіївкою та Ясинуватською розвилкою, – додав військовий.

Купʼянський напрямок

Нещодавно начальник служби зв’язків із громадськістю Сухопутних військ Володимир Фітьо в етері національного телемарафону Єдині новини повідомив, що на Харківщині й намагаються шукати там слабкі місця в обороні. 

Російські військові хочуть вийти на межі населеного пункту Синьківка, для того, аби розвивати свій подальший успіх у наступі на Куп’янськ.

– Сам по собі Куп’янськ знаходиться не далеко від кордону з РФ. Приблизно кілометрів 20 до російського кордону і кілометрів 70 до Валуйок – це основний воєнний хаб РФ, через який вони перекидають залізницею достатню кількість сил та засобів. Це найкоротший логістичний вузол, тому їм зручніше проводити наступальні дії саме на Купʼянськ, – сказав Світан. 

Полковник наголосив, що в будь-якому разі окупанти не зможуть перейти річку Оскол. Оточити позиції ЗСУ росіяни не можуть, тому намагаються просуватися з півночі на південь. 

Що відбулося на фронті в Україні за тиждень – ексклюзивне інтервʼю з експертом

Карта: Факти ICTV

 

Херсонський напрямок

На лівому березі Дніпра у Херсонській області Через це окупанти вимушені відходити та перегруповуватися, а також перекидати туди свої додаткові формування. До створення оперативних плацдармів, ще далеко, розповідає експерт. Втім ті, що вже утримують ЗСУ, були створені для того, аби відсунути лінію артилерії ворога, задля безпеки мешканців області. 

– Це малі тактичні плацдарми, створені нашими військовими розвідгрупами. Це тактичні плацдарми, їхня глибина від 3 до 8 км. До рівня оперативних плацдармів там ще немає такого розширення, це має бути 15-20 км від берега. Інженерні війська можуть почати створювати понтонні та баржеві переправи, сцепки, буксири тощо. Тільки після того, як буде створено оперативний плацдарм, плюс перекидання на лівий берег, як мінімум артилерії, щоб була можливість утримувати війська противника. Це ще попереду, – сказав він. 

Рамштайн-17 

22 листопада відбулася сімнадцята зустріч у форматі Рамштайн. Учасники засідання Контактної групи з питань оборони України обговорили Мета якої – забезпечення нашої держави необхідними системами, особливо – напередодні зими.

Україна вже збільшила кількість ППО в 3-4 рази, ніж це було торік. Для того аби закрити небо хоча б на 90%, нам потрібно приблизно в 10 разів більше систем, ніж ми маємо на зараз, наголошує експерт.

– Ми зараз чуємо по підготовку до передачі Україні німецьких ЗРК IRIS-T SLM, італійсько-французьких комплексів SAMP/T – вони ще й проти балістичних ракет можуть працювати. Й Німеччина зараз як мінімум ще один комплекс Patriot готує до передачі. А там де один там може бути й два. Бо саме два комплекси знімалися з бойового чергування у Польщі, так що може ми ще й два комплекси отримаємо.

Атака дронів на Київ 

У ніч проти 25 листопада Shahed-131/136 – близько 75. 

Ця атака була не звичайною, а підступною акцією, каже експерт. Саме у роковини Голодомору окупанти завдали один із наймасованіших ударів на столицю з початку повномасштабного вторгнення.  

– Це була чергова підлість окупантів. В цей день ми поминали загиблих під час Голодомору 1932-33 років. В мене в родині був розстріляний мій прадід, на Чернігівщині й саме в цей день російські військові вирішили посилити наше горе, нашу пам’ять. Ми точно розуміємо хто вбивав наш народ 90 років тому і хто вбиває нас сьогодні. 

Атака дронів на Москву 

В ніч проти 26 листопада Як повідомляють пропагандистські ЗМІ, йдеться приблизно про два десятки дронів, які летіли на Москву. Певну кількість нібито збили у Підмосков’ї, у Брянській, Тульській і Калузькій областях.

За словами Світана, це була операція ГУР, подробиці якої нам розкажуть згодом. Втім військовий підкреслив, що подібних атак на російську військову інфраструктуру має бути більше. 

– Сьогодні вночі було виконано завдання зі знищення військових об’єктів Росії. При чому в декількох областях, зокрема в Курській, Тульській, Брянській, Московській були уражені певні військові об’єкти. Частина безпілотників була перехоплена. Вони падали на цивільні об’єкти, при перехопленні безпілотника він падає там де його перехоплюють. Я думаю генштаб скоро розповість про цю операцію. Такого роду дальності безпілотники – це скоріш за все робота ГУР, ну а виготовлення цих безпілотників – це Мінцифри. Правильно, грамотно, але хотілось би трохи більше такого роду операцій, – додав військовий експерт. 

Теги за темою
Київ Збройні сили України Херсон Москва
Джерело матеріала
loader