США запровадили санкції проти оборонного сектору Білорусі та «гаманців» Лукашенки
США запровадили санкції проти оборонного сектору Білорусі та «гаманців» Лукашенки

США запровадили санкції проти оборонного сектору Білорусі та «гаманців» Лукашенки

США запровадили санкції проти оборонного сектору Білорусі та «гаманців» Лукашенки

Під санкції потрапили олігархи з оточення диктатора та підприємства, що заробляють для режиму гроші або постачають військове обладнання Росії

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США 5 грудня запровадило санкції проти 11 юридичних і восьми фізичних осіб, завдяки яким існує авторитарний режим білоруського диктатора Аляксандра Лукашенки та які причетні до жорстокого придушення демократичного громадянського суспільства в Білорусі, корупційне фінансове збагачення сім'ї Лукашенки та співучасть у війні Росії проти України. 

«Ми продовжимо переслідувати джерела доходів режиму Лукашенки, його так званих особистих «гаманців», а також осіб, які сприяють російській агресивній війні в Україні, координують переміщення дітей з України до Білорусі та підтримують авторитарний режим Лукашенки», – заявив заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайан Нельсон, йдеться у повідомленні американського мінфіну.

Білоруські олігархи-«гаманці» та «генератори» доходів режиму 

Аляксандр Шакуцін – членм найближчого оточення Лукашенки та один з провідних бізнесменів Білорусі, який заробив свої статки на приватизації за часів Лукашенки. Шакуцін був одним з найближчих прихильників Лукашенка і одним з його «гаманців», надаючи кошти Лукашенкі і його режиму в обмін на преференції та пільги. 

У 2020 році Шакуцін відкрито підтримав Лукашенку після фальсифікації виборів у Білорусі та очорнив продемократичних протестувальників. Проти нього вже запровадили санкції союзники США. Шакуцін продовжує намагатися обійти санкції через підставні компанії в Європі та на Близькому Сході, а також регулярно порушує заборони на імпорт техніки в Білорусь і Росію.  

Шакуцін контролює значну частину білоруського виробництва будівельної техніки та комплектуючих до неї через свою основну компанію «Амкодор». Наразі вона розробляє і планує виробляти ударні безпілотники та артилерійські вогневі системи. 

Павєл Топузідіс та Віктор Петрович – два найбагатші олігархи Білорусі, які є важливими «гаманцями» для Лукашенки і його режиму. Топузідіс є близькою довіреною особою і обіймав керівні посади у виборчій комісії в Мінську, а також був заступником голови Білоруської ради з розвитку підприємництва. Топузідіс, який зберігає значний вплив у Білорусі, особисто профінансував три хокейні палаци, в тому числі один в одній з особистих резиденцій Лукашенки. 

Через свою компанію «Табак Інвест», яка до 2017 року була єдиним приватним виробником тютюнових виробів у Білорусі, Топузідіс і Петрович контролюють 30% виробництва тютюнових виробів у країні. 

Також під санкціями:

«Управляюча компанія холдингу «Білоруська цементна компанія» (БЦК) – державне підприємство, яке об'єднує великі цементні заводи Білорусі в колективний холдинг із загальною виробничою потужністю близько 5 мільйонів тонн на рік. 

«Беллесбумпром» – державне підприємство, діяльність якого поділяється на кілька секторів: лісозаготівля, виробництво промислової деревини та виробів з неї; виробництво пиломатеріалів, целюлозно-паперова промисловість, деревообробка та виробництво меблів.

«Белтаможсервіс» – державний логістичний провайдер, який працює під егідою Державного митного комітету Білорусі. Він є основним джерелом доходів для режиму Лукашенка і сприяє масштабним схемам контрабанди в Росію на користь олігархів і режиму Лукашенка. Під санкції також потрапив гендиректор «Белтаможсервісу» Вадім Бабарикін.

Санкції проти оборонного сектору

«Мінський механічний завод ім. С.І. Вавілова» – керуюча компанія холдингу «БелОМО» – державне підприємство, яке працює в оборонному секторі Білорусі, виробляючи та продаючи оптичні приціли для стрілецької зброї, в тому числі оптичні приціли та приціли з підсвічуванням прицільної сітки (виробляє «Зеніт БелОМО»). Під санкції також портапив гендиректор підприємства Аляксандр Мороз та гендиректор «Зеніту» Ніколай Гайчук.

Науково-технічний центр ЛЕМТ «БелОМО» – спеціалізується на дослідженнях і розробці, виробництві та модернізації оптико-електронних і лазерних приладів для безпілотних літальних апаратів, лазерно-оптичних систем для систем протиповітряної оборони, а також комплексних систем безпеки та захисту кордону. Підприємство також виробляє оптичні приціли і системи для легкого озброєння, лазерні далекоміри, далекомірні модулі на основі діодних лазерів і лазерні системи управління вогнем. Гендиректор ЛЕМТ Алєксєй Шкадаревич також потрапив під санкції. 

ВАТ «Алевкурп» – державне військове виробниче підприємство Білорусі, що спеціалізується на створенні нових радіолокаційних систем.

Науково-виробничий холдинг точного машинобудування «Планар» є розробником і постачальником компонентів для мікроелектроніки в Білорусі.

Група компаній «Горизонт» та пов'язані з нею підприємства працюють у секторах побутової та промислової електроніки, пластмас і транспорту в Білорусі. Група є важливим гравцем в оборонному ланцюжку поставок Росії, забезпечуючи російську армію дисплеями останнього покоління. 

Нагадаємо, 5 грудня США запровадили санкції проти Дмітрія Шевцова – генерального секретаря білоруської організації Червоного Хреста – через його участь у викраденні Росією українських дітей. За даними Спільноти залізничників Білорусі, станом на червень 2023 року Лукашенка передав Росії понад 130 тисяч тонн боєприпасів для війни в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader