Україна відреагувала на відмову Фінляндії видавати російського бойовика
Україна відреагувала на відмову Фінляндії видавати російського бойовика

Україна відреагувала на відмову Фінляндії видавати російського бойовика

Україна за рік направила понад сотню запитів на екстрадицію зловмисників

В Офісі Генпрокурора України відреагували на відмову Фінляндії екстрадувати російського бойовика Яна Петровського. Українська сторона продовжуватиме співпрацювати з компетентними органами Фінляндії, щоб домогтися видачі окупанта.

Про це в ефірі телемарафону розповів заступник начальника відділу міжнародно-правової допомоги Офісу Генерального прокурора Андрій Гулкевич. За його словами, за рік Україна відправила 125 запитів на екстрадицію до різних країн, але задовольнили поки що лише 20 з них, а 15 відхилили.

"Обов’язок переслідування таких осіб передбачено, зокрема, Конвенцією Ради Європи про запобігання тероризму 2005 року, яка також діє для Фінляндської Республіки", - сказав Гулкевич.

Найпоширеніша причина відмови в екстрадиції – війна Росії в Україні. Міжнародні партнери вважають, що в таких умовах українська сторона не зможе забезпечити належних умов утримання підозрюваних та обвинувачених, кажуть в Офісі Генпрокурора.

"Офіс Генерального прокурора бере активну участь у розробці законодавчих змін щодо умов утримання. Зокрема, нещодавно Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт, який забезпечує права осіб, які будуть передані в Україну для відбування покарання", — додав Андрій Гулкевич.

Водночас заступник начальника відділу міжнародно-правової допомоги запевнив, що прокуратура України продовжує тісно співпрацювати із союзниками, зокрема й з фінами у справі Яна Петровського.

Джерело матеріала
loader