Єврофутбол: "Арсенал" здає позиції, знакова перемога "Жирони"
Єврофутбол: "Арсенал" здає позиції, знакова перемога "Жирони"

Єврофутбол: "Арсенал" здає позиції, знакова перемога "Жирони"

У провідних національних лігах Європи змінюються лідери в турнірних таблицях

Минулий вікенд знову став багатим на події та зміни в турнірних таблицях провідних європейських ліг. Так, в Англії похитнувся "Арсенал", чиє місце швидко зайняв "Ліверпуль", а в Іспанії на зміну "Реалу" прийшла "Жирона", яка обіграла іншого гранда іспанського футболу "Барселону".

Своєю чергою, у Німеччині розгромної поразки зазнала "Баварія", чим дещо скористався "Баєр", який зіграв унічию, але все-таки збільшив відрив від мюнхенців. А в Італії виграли "Інтер" і "Ювентус", які зуміли збільшити відрив від невдах туру "Мілана" та "Роми".

Серія сенсацій від "Астон Вілли"

"Астон Вілла" в середу здивувала всю футбольну громадськість, за всіма статтями обігравши на своєму полі "Манчестер Сіті". Слідом за "городянами" в суботу "вілланам" належало прийняти ще одного гранда "Арсенал", який останнім часом набрав дуже хорошу форму. Матч на "Вілла Парк" для гостей почався бентежно бірмінгемці після стартового свистка понеслися до чужих воріт і вже на сьомій хвилині Макгінн вивів "Астон Віллу" вперед. Асист у цій атаці на свій рахунок записав Бейлі. Після цього господарі якийсь час ще намагалися грати "першим номером", але з часом стали відходити назад.

Своєю чергою "Арсенал" довго входив у гру, але в другій половині тайму все-таки освоївся та незабаром біля воріт "Вілли" почала виникати гострота, причому у великій кількості. Найкращий шанс на те, щоб відзначитися, мав Едегор, але Мартінес зумів врятувати команду, хоча здавалося, що гола вже не минути. Виручив Еміліано свою команду і в епізоді з ударом Жезуса. Після перерви малюнок гри кардинально не змінився. "Арсенал" так само володів ініціативою, але "віллани" стали надійніше діяти в обороні. Мартінес вступав у гру куди рідше, ніж до перерви, хоч одного разу він і міг пропустити через неузгодженість у діях із Воткінсом. До середини другого тайму "Астон Вілла" і зовсім зуміла вирівняти гру. Лише в самій кінцівці "Арсенал" влаштував щось на кшталт навали і навіть зумів забити, але гол було скасовано через гру рукою з боку Хаверца.

У підсумку "Астон Вілла" зуміла втримати мінімальну перевагу та здобула п'ятнадцяту домашню перемогу в АПЛ поспіль. Фантастичний результат!

Дуже важкою вийшла для "Ліверпуля" гра на "Селхерст Парк" проти місцевого "Кристал Пеллас". За весь перший тайм "червоні" практично нічого не створили біля воріт господарів поля. Ба більше, "Ліверпуль" до перерви цілком міг пропустити, але Аліссон у середині тайму впорався з ударом Лерми впритул, а призначений за кілька хвилин у ворота "червоних" пенальті було скасовано після втручання VAR. Малюнок гри не змінився і на початку другої 45-хвилинки. "Орли" захищалися досить упевнено та регулярно відповідали своїми атаками. А незабаром підопічні Ходжсона заробили пенальті. Матета впевнено реалізував 11-метровий і вивів "орлів" уперед. Забивши, "Кристал Пелас" продовжував більш-менш контролювати ситуацію на полі, але на 75-й хвилині господарів несподівано підвів Айю, який отримав другу жовту та вилучення. "Ліверпуль" чисельною перевагою скористався миттєво та рахунок зрівняв відзначився Салах. Нічию "орли" зуміли втримати до кінця основного часу матчу, але на самому початку компенсованого пропустили. Елліотт з-за меж штрафного влучив у ближній кут і вивів гостей уперед, змусивши капітулювати Меттьюза, який незадовго до цього замінив Джонстоуна, що зазнав травми. "Орли" побігли відіграватися і перед фінальним свистком зуміли організувати навалу на ворота Аліссона, але паритету не відновили. "Ліверпуль" утримав перемогу та піднявся на перше місце.

 "Манчестер Сіті" свій матч також виграв і перервав серію невдач. "Містяни" обіграли "Лутон Таун", набравши 3 очки в чемпіонаті Англії вперше від початку листопада 2:1. На гол гравця господарів Адебайо в самій кінцівці першого тайму (45+2), гості з Манчестера відповіли в другому влучними ударами Бернарду Сілви (62) і Гріліша (65).

У турнірній таблиці у "Ліверпуля" 37 очок, "Арсенала" 36, "Астон Вілли" 35, "Манчестер Сіті" 33, далі "Тоттенгем" (30), "Манчестер Юнайтед" (27) і "Ньюкасл" (26), а от у "Челсі" лише 19 балів і 12-те місце в таблиці.

АПЛ, 16-й тур.

"Кристал Пелас" "Ліверпуль" 1:2 (0:0)

"Брайтон" "Бернлі" 1:1 (0:1)

"Вулверхемптон" "Ноттінгем Форест" 1:1 (1:1)

"Манчестер Юнайтед" "Борнмут" 0:3 (0:1)

"Шеффілд Юнайтед" "Брентфорд" 1:0 (1:0)

"Астон Вілла" "Арсенал" 1:0 (1:0)

"Лутон Таун" "Манчестер Сіті" 1:2 (0:0)

"Фулгем" "Вест Гем" 5:0 (3:0)

"Евертон" "Челсі" 2:0 (0:0)

"Тоттенгем" "Ньюкасл" 4:1 (2:0)

 

Розгром для "Баварії" та нічия "Баєра"

У німецькій Бундеслізі головною подією вікенду стала перша в нинішньому сезоні в чемпіонаті Німеччини поразка "Баварії" з Мюнхена. "Айнтрахт" часом вміє неприємно дивувати мюнхенців, але нині... "Орли" живого місця не залишили на "червоних", робили, що хотіли і як хотіли 5:1. Двічі забив Маріуш Ебімбе, який був дуже гарний в атаці. Зі свого боку у ФКБ і відзначити нема кого, окрім Сане та Кімміха. Власне, ці двоє й організували єдине взяття воріт від гостей. Здавалося, після перерви Тухель вирішив перебудувати гру, але ні, доволі швидко Ноєр пропустив і в другій половині зустрічі, що остаточно підірвало моральний дух гостей. Голкіпер чинного чемпіона Німеччини навіть виходити став далеко, щоб починати атаки, але це не допомагало. Девіс і Кім взагалі провалили гру в обороні, та й Упамекано багато помилявся. Просто розчарували мюнхенці в останній грі.

Але ж далі з "Манчестер Юнайтед" гратимуть у Лізі чемпіонів, хай там нічого й не вирішується для німців, які достроково вийшли до плей-оф. А в наступному турі Бундесліги "Штутгарт" чекає свого часу. Усе це дуже непросто для мюнхенців, а головне цікаво.

"Баварія" могла б і на 6 очок відстати від "Баєра" з "Леверкузена" за підсумками туру, але "Штуттгарт" не дозволив лідеру таблиці себе обіграти. Натомість продовжилася неймовірна серія "Байєра" команда так і не програє в нинішньому сезоні. Водночас "шваби", як і дортмундці минулого туру, першими забили "аспіриновим", але після перерви гості зуміли зрівняти рахунок, завдяки взяттю воріт від Вірца 1:1. Що цікаво, підопічні Хабі Алонсо потім цікавіше діяли, господарі були вже не такими завзятими, як у першій половині зустрічі, але за підсумком рефері Айтекін зафіксував нічийний результат. Варто зазначити, що чимало помилок виникало під час гри у лідера таблиці, але в першому таймі дуже часто виручав Градецькі, що багато в чому визначило підсумок поєдинку.

У "Баєра" в межах Бундесліги в 2023-му залишилися два домашні протистояння проти "Айнтрахта" та "Бохума". В "аптекарів" є всі шанси закінчити нинішній календарний рік у статусі непереможних. У команди досі в графі "поразки" стоїть красномовний "0".

Бундесліга, 14-й тур.

"Гоффенгайм" "Бохум" 3:1 (2:0)

"Айнтрахт" "Баварія" 5:1 (3:1)

"Вердер" "Аугсбург" 2:0 (1:0)

"Вольфсбург" "Фрайбург" 0:1 (0:0)

"Уніон" "Боруссія" М 3:1 (1:0)

"Гайденгайм" "Дармштадт" 3:2 (1:0)

"Боруссія" Д "Лейпциг" 2:3 (1:1)

"Штутгарт" "Байєр" 1:1 (1:0)

"Кельн" "Майнц" 0:0 (0:0)

 

 "Жирона" громить гранда та зміцнюється в статусі лідера

Головна подія туру в іспанській Ла Лізі відбулася в неділю ввечері, коли в гості до "Барселони" завітала "Жирона" в статусі одного з лідерів турнірної таблиці чемпіонату. І, на відміну від "Реала", який начебто поставив вискочок на місце, "Барселона" стала жертвою команди Мічела, що розігналася. Гості забили швидкий гол зусиллями української зв'язки – Циганков віддав, Довбик добре пробив, але "Барселона" швидко повернула паритет. Левандовськи зрівняв рахунок із подачі Рафіньї. Далі господарі тиснули, але й гості не сиділи виключно в обороні, відповідаючи не менш небезпечними випадами. У підсумку пощастило на цих гойдалках саме "Жироні" – Гутьєррес забив другий гол "у роздягальню", перед самою перервою, 1:2.

Увесь другий тайм підопічні Хаві тиснули, створили безліч моментів, але в підсумку за десять хвилин до кінця пропустили третій гол. Причому забили його випущені Мічелом з лави гравці – Стуані скинув, а забив Валері Фернандес. Далі "Жирона" запорола ще два чітких моменти, за що ледь не був покараний. Гюндоган скоротив відставання до мінімуму. Здалося, що господарі здатні вирвати нічию. Натомість на стандарті Гутьєррес і Савіо доставили м'яч Стуані, який загнав четвертий гол у ворота гранда – 2:4.

Яскрава перемога "Жирони" підтверджує серйозність домагань команди Мічела, а Хаві час подумати не тільки про контроль м'яча і хитрі комбінації, а й про ази гри в обороні. У минулому сезоні огріхи часто маскували сейви тер Штеґена, системні ж проблеми вирішені так і не були.

Зі свого боку "Реал" не зміг обіграти "Бетіс" на полі суперника – 1:1. Не можна сказати, що перший тайм ряснів небезпечними моментами, але було відчуття, що кожна з команд на гол награла. "Реал" був цікавішим і частіше загрожував воротам Руя Сілви, але португальський кіпер був максимально надійний. А ось другий тайм став видовищнішим і захопливішим. Мадридці на 53-й хвилині відкрили рахунок – знову забив Джуд Беллінгем. Чудову комбінацію розіграли англієць і Браїм Діас, яку Джуд завершив точним ударом між ніг воротарю. Перед цим мав чудову нагоду забити Іско, але переграти Луніна не зумів. На 66-й хвилині "Бетіс" відігрався, приголомшливий за силою і точністю вийшов удар у Айтора Руїбаля метрів з 25, без шансів для голкіпера. А цьому голу передував момент біля воріт севільської команди, де відверто поскупився Родріго і замість передачі на самотнього Діаса, зважився на удар, який не став результативним. Двічі карали суперники один одного за марнотратство. Кінцівку матчу краще провели господарі, але знову кульгала реалізація, а перед фінальним свистком мадридців врятував Лунін. Бойова нічия навряд чи задовольнила суперників, але, напевно, сподобалася вболівальникам.

Отже, "Жирона" стала одноосібним лідером турнірної таблиці – 41 очко, випередивши "Реал" (39). У "Барселони" й "Атлетіко" по 34 очки, але "Барса" випереджає суперника за додатковими показниками.

Ла Ліга, 16-й тур.

"Гетафе" "Валенсія" 1:0 (0:0)

"Алавес" "Лас-Пальмас" 0:1 (0:1)

"Бетіс" "Реал" 1:1 (0:0)

"Вільярреал" "Реал Сосьєдад" 0:3 (0:3)

"Мальорка" "Севілья" 1:0 (1:0)

"Атлетіко" "Альмерія" 2:1 (2:0)

"Кадіс" "Осасуна" 1:1 (1:0)

"Барселона" "Жирона" 2:4 (1:2)

11 грудня

"Гранада" "Атлетик" 20:00

"Райо Вальєкано" "Сельта" 22:00

 

"Ювентус" декласує чемпіона, "Інтер" середняка

У стартовій грі 15-го туру Серії А "Ювентус" здобув мінімальну домашню перемогу над чинним чемпіоном "Наполі" 1:0! Перші хвилини зустрічі в Турині тривали під знаком атак неаполітанців. Багато брали гру на себе Зелінськи та Політано, проте перший же контрвипад "старої синьйори" видався гострішим у позиційному нападі. Камб'ясо змістився ближче до центра і пробив у сітку воріт, але із зовнішнього боку. "Блакитні" відповіли ударом Замбо-Ангісса, який змусив Щенсни в падінні забрати м'яч на "стрічці" воріт туринців. На протилежному кінці поля "чорно-білі" покладалися на взаємодію Влаховича та К'єзи. Після прострілу серб бив у дотик із вигідної позиції, але на шляху м'яча опинився воротар Натан. "Ювентус", що розкрився, до перерви двічі міг підловити "Наполі". Зокрема Кварацхелія не реалізував вихід віч-на-віч після передачі Осімхена, згодом Щенсни виручив туринців після удару Ді Лоренцо, а добивання Осімхена та Рахмані прийшлися на захисника... На старті другого тайму "Юве", який традиційно грав строго, домігся свого після ауту Маккенні. Гатті прийшов до чужого штрафного майданчика та приніс перемогу туринцям у другому турі поспіль 1:0 Єдиний реальний шанс "Наполі" відігратися був в Осімхена, який забив з офсайду після ляпу Щенсни. "Наполі" зазнав другої поразки поспіль у чемпіонаті та віддалився від лідерів Серії А.

Натомість "Інтер" не зазнав жодних проблем із "Удінезе" 4:0. Перемога виявилася з такою явною перевагою, що можна було закінчувати матч ще в першому таймі. Міланці повністю контролювали м'яч і територію, не даючи супротивнику навіть можливості підійти до воріт Зоммера та якось їм загрожувати. А свої розіграші "нерадзуррі" поступово робили дедалі небезпечнішими, поки наприкінці першого тайму їх не прорвало. За сім хвилин, із 37-ї до 44-ої, "Інтер" забив три м'ячі зусиллями Чалханоглу, Дімарко та Тюрама. Після перерви господарі просто зосередилися на контролі гри, не надто напружуючись в атаці. Лише епізодично "Удінезе" позначав активність, але були вони дуже скромними. А наприкінці зустрічі Мартінес поставив крапку, забивши четвертий м'яч.

"Інтер" знову обходить "Ювентус" і стає лідером Серії А – 38 очок проти 36. Своєю чергою, "Мілан" програв у гостях "Аталанті" в Бергамо – 3:2, а "Рома" й "Фіорентина" втратили очки в очному матчі – 1:1. У "Мілана" залишилося 3-тє місце і 29 очок, "Рома" і "Болонья" ділять 4-5 місця – по 25 балів, а "Фіорентина" й "Наполі" – 6-7 місця, по 24 очки.

Серія А, 15-й тур.

"Ювентус" "Наполі" 1:0 (0:0)

"Верона" "Лаціо" 1:1 (0:1)

"Аталанта" "Мілан" 3:2 (1:1)

"Інтер" "Удінезе" 4:0 (3:0)

"Фрозіноне" "Торіно" 0:0 (0:0)

"Монца" "Дженоа" 1:0 (0:0)

"Салернітана" "Болонья" 1:2 (0:2)

"Рома" "Фіорентина" 1:1 (1:0)

11 грудня

"Емполі" "Лечче" 19:30

"Кальярі" "Сассуоло" 21:45 

 

Третій титул для "Коламбуса"

За океаном відбувся фінальний матч МЛС, у якому "Коламбус Крю" приймав "Лос-Анджелес". Матч минув у Колумбусі та завершився перемогою господарів із рахунком 2:1.

У складі переможців відзначилися Кучо Ернандес і Яв Єбоа. За "Лос-Анджелес" гол забив Дені Буанга.

Крім того, варто особливо відзначити, що чемпіоном головної північноамериканської ліги у складі "Коламбус Крю" став український легіонер Євген Чеберко, який свого часу пограв у "Дніпрі", "Зорі", австрійському ЛАСКу та хорватському "Осієку".

Нагадаємо, у регулярному чемпіонаті "Коламбус Крю" посів третє місце в турнірній таблиці, набравши 57 очок. "Лос-Анджелес" же фінішував на восьмому місці, записавши до свого активу 52 очки.

"Коламбус Крю" втретє в історії став переможцем МЛС. Попереднього разу команда вигравала турнір 2020 року, розгромивши у фіналі "Сіетл Саундерс" із рахунком 3:0.

Рекордсменом же за кількістю перемог у МЛС є "Лос-Анджелес Гелаксі", який вигравав трофей п'ять разів.

Нагадаємо, що головною несподіванкою нинішнього сезону став виліт команди "Інтер Маямі", за яку виступають такі футболісти, як Ліонель Мессі, Серхіо Бускетс і Жорді Альба, а також український захисник Сергій Кривцов. Команда з Флориди посіла лише 14-те місце серед 15 команд у Західній конференції.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader