В Китаї стався сильний землетрус на північному краї, відомо про загибель вже 111 людей
В Китаї стався сильний землетрус на північному краї, відомо про загибель вже 111 людей

В Китаї стався сильний землетрус на північному краї, відомо про загибель вже 111 людей

У китайському гірському окрузі на північному краю Цинхай-Тибетського плато стався сильний землетрус. Як повідомляє агенція Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ, жертвами ЧП стали щонайменше 111 людей. Ще понад 230 поранені. 

Землетрус стався в повіті Цзишань північно-західної китайської провінції Ганьсу о 23:59 за місцевим часом (15:59 за Гринвічем)  на глибині 10 км (6,2 милі). За даними CCTV, попередній аналіз показує, що землетрус був розривним типом, одним із трьох із магнітудою вище 6, які сталися в межах 200 км від епіцентру з 1900 року.

Загалом до ранку вівторка було зареєстровано дев’ять підземних поштовхів магнітудою 3,0 і вище, два з яких мали магнітуду щонайменше 4,0, повідомляє CENC.

Наразі  тривають рятувальні роботи та робота з надання допомоги, і для оцінки наслідків стихійного лиха було направлено робочу групу, а кількість зниклих безвісти внаслідок землетрусу невідома.

В Китаї стався сильний землетрус на північному краї, відомо про загибель вже 111 людей - Фото 1

Землетруси стали рутинним явищем у західних провінціях, зокрема в Ганьсу, які розташовані на сході Цинхай-Тибетського плато - тектонічно активній зоні. Найтрагічніший природний подібній катастрофі в Китаї за останні десятиліття відбувся у 2008 році, коли землетрус магнітудою 8,0 струсив Сичуань, призводячи до загибелі майже 70 000 осіб.

Більше 2200 рятувальників працюють на місце події з провінційної пожежної служби, лісової бригади та професійних аварійно-рятувальних команд. Xinhua повідомляє, що в операції також брали участь військові та поліцейські.

Національна комісія Китаю із запобігання, зменшення наслідків стихійних лих і надання допомоги, а також Міністерство з питань надзвичайних ситуацій активували надзвичайний стан четвертого рівня.

Ураховуючи, що район стихійного лиха розташований у високогірному регіоні з холодною погодою, рятувальні служби активно працюють над запобіганням вторинних катастроф, спричинених факторами, які не пов'язані з самим землетрусом, повідомляє Сіньхуа.

 Зранку у вівторок вранці температура в Лінься, Ганьсу, неподалік від місця землетрусу, становила близько мінус 14 градусів за Цельсієм (6,8°F). Більша частина Китаю бореться з морозами.

Під час землетрусу були пошкоджені деякі системи водопостачання, електрики, транспорту, зв’язку та інша інфраструктура, але офіційні особи не надали додаткових подробиць.

Електропостачання постраждалого від землетрусу району поступово відновлюється після того, як державна мережа направила 18 аварійно-ремонтних бригад, повідомило державне телебачення CCTV.

На відео та фотографіях у соціальних мережах видно руїни навколо зруйнованих будівель і мешканців, які стоять на відкритому просторі в темряві, дехто загорнувся в товсті ковдри.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader