Грант від ЄС, блокада кордону, атака по Херсону і Нікополю: головні новини 20 грудня
Грант від ЄС, блокада кордону, атака по Херсону і Нікополю: головні новини 20 грудня

Грант від ЄС, блокада кордону, атака по Херсону і Нікополю: головні новини 20 грудня

Атаки Росії по українських містах не припиняються. Зокрема, у ніч на 20 грудня у Херсоні під час обстрілу ударними дронами постраждали дев’ятеро людей, серед яких четверо дітей.

Російські війська не відмовляються від намірів вибити ЗСУ з лівобережжя Дніпра Херсонської області. Окупанти здійснили 29 штурмових дій, які не принесли жодного успіху, та зазнали значних втрат.

В окупованому Маріуполі росіяни кардинально посилили облаштування та організацію охорони військових баз після того, як там відбулися чергові вибухи. Окупанти встановили нові камери та додаткові вишки спостереження.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 20 грудня 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

  • Атака по Херсону
  • Ситуація на лівому березі Дніпра
  • Посилення охорони баз в окупованому Маріуполі
  • Обстріл Дніпропетровської області
  • Грант від Євросоюзу
  • Блокада кордону з Польщею
  • Санкції ЄС проти РФ

Атака по Херсону

Внаслідок атаки дронами по Херсону постраждали дев’ятеро людей, серед яких четверо неповнолітніх дітей. Сили ППО знищували безпілотники, запущені російською армією, але були зафіксовані удари.

Серед постраждалих: 28-річна жінка та троє її доньок, яких госпіталізували з контузіями та вибуховими травмами. Ще чотирьох дорослих і 13-річну дитину медики оглянули на місці.

Проте були й влучання по середмістю Херсону. Під удар потрапили заклад освіти, домівки містян та гаражі. Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Ситуація на лівому березі Дніпра

Окупанти не відмовляються від намірів вибити українські підрозділи з лівого берега Дніпра. У Херсонській області ворог здійснив 29 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат, інформують у Генеральному штабі ЗСУ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За даними Генштабу, українські захисники міцно тримають оборону, утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження російським окупантам, які базуються у Херсонській області.

Що сталося в Україні та світі: головні новини за 20 грудня 2023

Фото: Генштаб ЗСУ

Посилення охорони баз в окупованому Маріуполі

Російська армія кардинально посилила облаштування та організацію охорони військових баз в окупованому Маріуполі після вибухів, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

Окупанти встановили нові камери, додаткові вишки спостереження та вчепили колючі дроти на паркани. Андрющенко зазначив, що відповідні дії проведено на всіх базах російських військ.

Обстріл Дніпропетровської області

Надвечір українські воїни збили ворожу ракету над Дніпровським районом. Проте російські окупанти завдали ударів по Нікополю, Марганецькій, Покровській сільській і Мирівській громадах.

Загалом по Нікопольщині запустили 11 дронів-камікадзе та здійснили п’ять артилерійських обстрілів. За інформацією Дніпропетровської ОВА, внаслідок атаки у Нікополі постраждали двоє хлопців – 21 та 22 років.

Там пошкоджені 11 приватних будинків, вісім господарських споруд, авто, зупинка транспорту, лінію електропередач. У Мирівській громаді побиті господарська споруда та дві машини.

Грант від Євросоюзу

Україні передано грант від Європейського Союзу в розмірі €150 млн фінансової допомоги в рамках програми швидкого відновлення.

За даними Міністерства фінансів України, грант допоможе відновити критично важливі об’єкти, транспортну інфраструктуру, комунальні об’єкти. Другий транш у розмірі €100 млн очікується у першому кварталі 2024 року.

Блокада кордону з Польщею

Україна відчує значний удар по державному бюджету через блокаду кордонів польськими активістами та фермерами, яка триває вже понад місяць. Держава втратить близько $160 млн на падінні експорту та $700 млн на зниженні імпорту.

У Національному банку України вважають, що за два місяці втрати можуть досягти до $1,5 млрд. Там зазначають, що втрати імпорту зумовлені вищою залежністю від автоперевезень, якщо порівнювати з експортом.

Пункт пропуску Угринів

Фото: ДПСУ

Санкції ЄС проти РФ

Країни Балтії, зокрема, Естонія, Литва та Латвія підписали спільну декларацію про єдину регіональну імплементацію санкцій Європейського Союзу проти Росії та Білорусі, щоб зменшити ризики обходу обмежень.

Згідно з документом, необхідно забезпечити єдиний митний контроль та обмін інформацією, а органи влади країн Балтії мають ухвалити регіональний підхід не пізніше 31 січня 2024 року. Це необхідно для підриву здатності Росії вести війну проти України.

Теги за темою
Збройні сили України Херсон Дніпропетровська область
Джерело матеріала
loader
loader