ДПСУ: Щодня з України виїжджають близько 6 тисяч чоловіків призовного віку
ДПСУ: Щодня з України виїжджають близько 6 тисяч чоловіків призовного віку

ДПСУ: Щодня з України виїжджають близько 6 тисяч чоловіків призовного віку

За словами представника української Держприкордонслужби Ігоря Матвійчука, через західний кордон України – починаючи від прикордонних пунктів поряд із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та до Румунії й Молдови – щодня виїжджає близько 6 тисяч чоловіків призовного віку. Про це голова відділу організації прикордонного контролю Західного територіального управління ДПСУ розповів на прес-конференції, передає кореспондент "Суспільне".

За його словами, почастішали випадки, коли чоловіки призовного віку одружуються з багатодітними матерями, щоб отримати підставу для виїзду. Матвійчук згадав і про випадок, коли в документах було змінено стать з чоловічої на жіночу – але ознак або офіційних підтверджень гендерного переходу у громадянина не було. Крім того, дедалі більше виїжджає громадян, які супроводжують людей з інвалідністю. Представник прикордонної служби сказав, що у законодавстві є пролом, що дозволяє при поверненні людини з обмеженими можливостями вже іншій особі виїхати з нею наступного разу.

- У законодавстві не деталізована можливість контролю за особою, яка супроводжує особу з інвалідністю. Тобто, одну особу з інвалідністю можуть супроводжувати у різний час різні люди на підставі акта встановлення факту догляду, який видається будь-кому; він не захищений, його можна підробити. Отже, з однією особою з інвалідністю можуть виїхати кілька людей, а перевірити, чи повернулися попередні, неможливо. Ця система потребує вдосконалення. Міністерство соціальної політики має врегулювати це питання, – зазначив він.

За даними ДПСУ, за минулий тиждень західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули 496 тисяч осіб та 124 автомобілі. Рівень пасажиропотоку, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 18%, а оформлених транспортних засобів — на 12%. При цьому за спробу нелегального перетину кордону було затримано 83 правопорушники. 70 із них намагалися подолати державний кордон поза пунктами пропуску, ще 13 осіб спробували незаконно перетнути кордон у пунктах пропуску. Ще понад 350 осіб за тиждень отримали відмову у виїзді через відсутність законних підстав.

Теги за темою
Держприкордонслужба прикордонники
Джерело матеріала