ВККС та Ігнатов прокоментували лист спецслужб про російське громадянство голови комісії
ВККС та Ігнатов прокоментували лист спецслужб про російське громадянство голови комісії

ВККС та Ігнатов прокоментували лист спецслужб про російське громадянство голови комісії

ВККС та Ігнатов прокоментували лист спецслужб про російське громадянство голови комісії

ВККС обіцяє невідкладне прийняти рішення, а Ігнатов дав стислий комент для ZN.UA.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України заявила, що вважає неприпустимим наявність у суддів та членів органів суддівського врядування іншого громадянства окрім України,  зокрема Росії. Заява була зроблена після оприлюднення ZN.UA інформації, що ВККС отримала підтвердження від Служби безпеки України про наявність у чинного голови Комісії Романа Ігнатова громадянства Російської Федерації.

«У зв’язку з появою у публічному просторі інформації про можливу наявність у голови Комісії громадянства РФ, а також за наслідками ознайомлення зі змістом відомостей, які надійшли від компетентних органів, Комісія вважає за необхідне звернутися з відповідними запитами щодо невідкладного отримання підтвердження або спростування оприлюдненої інформації», - йдеться в заяві ВККС.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України додали, що для вирішення питання залучать представників громадськості, а за підсумками  аналізу отриманих документів Комісією невідкладно буде ухвалено рішення.

У свою чергу Роман Ігнатов у коментарі ZN.UA повідомив, що готує сьогодні брифінг, де планує відповісти на усі питання.

«Це провокація на державному рівні. Їм не потрібні принципові і чесні», - заявив він.

Напередодні ZN.UA повідомило, що Вища кваліфікаційна комісія суддів отримала лист від Служби безпеки України, у якому йдеться, що нинішній голова ВККС Роман Ігнатов має російське громадянство.

Інформація  про наявність у Ігнатова паспорта РФ почала активно ширитися ще у червні цього року. Тоді в одному з інтерв’ю він заперечив ці чутки. Він зазначив, що до середини 1990-х років навчався і працював у Росії, проте заявив, що мав лише паспорт громадянина СРСР, який отримав ще в 16 років. Громадянство України, за його словами, він  підтвердив  у липні 1996 року, після повернення у рідний Луганськ. Ігнатов наголосив, що з того часу проходив безліч ретельних перевірок перед призначенням на роботу в прокуратуру та суди. Зокрема останніми були перевірки Конкурсної комісією з відбору членів ВККС та ВРП, яка фіналізувала відбір.

Водночас як наголошує редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова, якщо інформація від СБУ достовірна, то кар'єра Романа Ігнатова закінчиться як у  ВККС, так і як судді Київського апеляційного суду. Також виникнуть питання до спецслужб, які проводили перевірку учасників конкурсу на посаду членів ВККС.

Джерело матеріала
loader
loader