12 обов'язкових страв на Святвечір, 24 грудня: що потрібно поставити на стіл віруючим українцям, окрім куті
12 обов'язкових страв на Святвечір, 24 грудня: що потрібно поставити на стіл віруючим українцям, окрім куті

12 обов'язкових страв на Святвечір, 24 грудня: що потрібно поставити на стіл віруючим українцям, окрім куті

Різдво Христове – одне з найважливіших зимових свят, різдвяна вечеря – традиційний привід, коли разом збираються рідні та близькі.

2023 року православні українці святкуватимуть народження Христа 25 грудня через переход ПЦУ на новоюлінський календар. Проте церква не забороняє відзначати Різдво та 7 січня.

Різдво
Різдво

Семельник або Святий Вечір (24 грудня) — традиційна святкова вечеря напередодні Різдва Христового. Гвідповісти тільки пісні страви. Причому їх має бути дванадцять за кількістю апостолів та місяців на рік. Які ж страви мають бути присутніми на столі в українців 24 грудня - останнього вечора Різдвяного посту. Адже до появи першої зірки на небі цього дня ніхто нічого не їсть.

Обов'язково повинні бути присутніми кутя, узвар. У першому випадку - з куті починали багату вечерю і залишали на ніч на столі, після Святвечора. Це робилося, щоб душі померлих предків спробували частування. А ось узвар теж є частиною традиції, будучи господарем різдвяної вечері. Компот із сухофруктів раніше був одним із найпоширеніших напоїв.

Ще можна взяти вінегрет, традиційно з вареної картоплі, буряка, мокроти, квасолі, з маринових чи солоних огірків та сирих петрушки та цибулі. Ще потрібно придивитися до вареників з картоплею. Здавна вареники були символами ситості та достатку. Наші пращури часто говорили, що Господь подарував людині можливість жити на Землі "як вареник в маслі", що означало "дуже добре".

Також для наших предків каша символізувала продовження роду, єднання. Ось чому її додавали до списку 12 блюд на свято обов'язково. Також кашу вважали символом урожайної землі, працьовитого господаря та плідної худоби.

На стіл можна поставити овочеве рагу, капустняк, голубці, смажена риба, а також асорті із солінь, салат із червонокачанної капусти та ячменю, болгарське лечо, якщо воно готувалося влітку із запечених перцю, помідорів, і, насамкінець - яблука та запечені горіхами.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Джерело матеріала
loader
loader