Пожежа у Криму, конфіскація активів РФ та запит на мобілізацію: головні новини 25 грудня
Пожежа у Криму, конфіскація активів РФ та запит на мобілізацію: головні новини 25 грудня

Пожежа у Криму, конфіскація активів РФ та запит на мобілізацію: головні новини 25 грудня

Державний бюджет України отримав $1,34 млрд від Світового банку.

Паралельно із цим Україна очікує рішення від країн Групи семи (G7) рішення щодо конфіскації російських активів.

Про ці та інші головні події 25 грудня в Україні та світі читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Пожежа у Криму

У тимчасово окупованому Криму сталась пожежа на одному з об’єктів.

На відео можна побачити велике вогнище та чорний, густий дим, що здіймається в небо.

Сталася пожежа у Севастополі, але де саме — не відомо. Про наслідки поки що теж немає інформації.

Наразі не надходило офіційної інформації.

Конфіскація активів РФ: Україна очікує рішення G7

Київ очікує скоординованого рішення країн G7 щодо конфіскації заморожених активів РФ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Про це заступник глави Офісу президента Ігор Жовква заявив в інтерв’ю виданню 

– Тут Велика сімка має ухвалити спільне скоординоване рішення. Ви знаєте, що деякі європейські країни намагаються практично розпочати цей процес, наприклад, Бельгія, – зазначив Жовква.

Він повідомив, що українські посадовці казали у США про те, щоб вже зараз заморожені російські активи почали працювати.

Жовква сказав, що це можливо через проєкти швидкого відновлення, соціальні проєкти на кшталт відбудови звільнених територій, а також бомбосховищ, шкіл тощо.

– Це потребує відповідних законодавчих рішень у цих країнах. На рівні Євросоюзу це потребує, наприклад, загальної директиви ЄС, – говорить Жовква.

Зеленський про роботу ППО

Українські військові за різдвяний вечір знищили майже 30 Шахедів, кілька ракет та ще два російських винищувачі, заявив президент України

– Різдвяний вечір під час війни. Наші воїни збили не лише майже 30 Шахедів і кілька ракет, але й ще дві російські “сушки”, – проінформував він.

Всього за тиждень наші військові відмінусували 5 літаків.

– Це Різдво задає правильний настрій на весь наступний рік – настрій наших можливостей. Можливостей у переговорах із партнерами. Можливостей у зміцненні нашого повітряного щита. Можливостей у захисті нашого дому від російських терористів. Що сильніша буде наша ППО, то менше російських чортів буде і в нашому небі, і на нашій землі, – додав президент.

Зеленський подякував всім нашим воїнам за влучність та силу, а також кожному й кожній, хто і у Різдво, і у будні дбає про захист нашої держави, та привітав українців з Різдвом.

– Хай цей світлий час зробить для нас світлішим увесь наступний рік, – сказав він.

$1,34 млрд від Світового банку

Держбюджет України 25 грудня отримав $1,34 млрд як шосте додаткове фінансування в рамках проекту Світового банку Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE in Ukraine).

У Мінфіні заявили, що ці кошти спрямують на часткову компенсацію видатків, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати та виплати працівникам ДСНС.

Фінансування складається з позики Світового банку у розмірі $1,086 млрд, які надійшли під гарантії уряду Японії, все інше – це грантова підтримка.

Зокрема, йдеться про $190 млн від Норвегії через Цільовий фонд підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF), $50 млн – від уряду США та $20 млн – від уряду Швейцарії.

Запит на мобілізацію 500 тис. військових

Сьогодні, 25 грудня, уряд повинен був подати у Раду законопроєкт про мобілізацію, заявив голова фракції Слуга народу Давид Арахамія.

Арахамія висловив сподівання, що Кабмін найближчим часом закінчить свою частину роботи, оскільки відсутність цього законопроєкту “породжує невизначеність і велику кількість фейків про блокпости, Дію тощо”.

За його словами, алгоритм роботи не змінився: військове командування внесло запит на мобілізацію 500 тис. військових, уряд розробляє правила.

– Президент чітко наголосив, що вимагає комплексного підходу до проходження служби у Збройних силах. Просто набрати нових людей і не вирішити проблеми тих, хто служить зараз, – не вихід. Парламент очікує готовий документ, який можна буде обговорювати на Комітеті, – йдеться у повідомленні.

Арахамія наголосив, що військові потребують вирішення своїх проблем. Суспільство хоче почути відповіді на усі чутливі запитання.

Папа Римський згадав про Україну на Різдво

Миру для України під час свого звернення до вірян попросив Папа Римський Франциск.

– З очима, прикутими до дитятка Ісуса, благаю миру для України. Поновімо нашу духовну й людську близькість з її стражденним народом, щоб через підтримку кожного з нас він відчув конкретність Божої любові, – закликав він у своєму різдвяному посланні до мирян з лоджії базиліки Святого Петра у Ватикані.

Папа побажав миру Ізраїлю і Палестині, а також звернувся “до населення стражденної Сирії, до населення Ємену” та народу Лівану.

– Нехай же наблизиться день остаточного миру між Вірменією та Азербайджаном, – побажав Франциск.

Ізраїль розширить операції проти ХАМАС

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що війна з ХАМАС в Газі ще далека від завершення.

Відповідну заяву він зробив після власного рідкісного візиту в зону бойових дій в палестинському прибережному анклаві, який відбувся 25 грудня.

– Ми не зупиняємося, ми продовжуємо боротися і поглиблюємо бойові дії в найближчі дні. Це буде довга битва, і вона ще не близька до завершення. Нам потрібні терпіння, єдність і дотримання нашої місії, – сказав Нетаньягу на засіданні фракції Лікуд у Кнесеті.

Нетаньягу розповів, що сьогодні відвідав бригаду резервістів у Газі.

– Всі просили мене лише про одне: щоб ми не зупинялися і йшли до кінця, – розповідає він своєму Кабінету міністрів.

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader