Перший метеорний дощ 2024 року вже розпочався: коли буде пік
Перший метеорний дощ 2024 року вже розпочався: коли буде пік

Перший метеорний дощ 2024 року вже розпочався: коли буде пік

Астрономічні події не звіряються із людським календарем, саме тому перший метеорний дощ 2024 рокe стартував до його офіційного початку. Йдеться про Квадрантиди – потік із візуальним джерелом (радіантом) у сузір’ї Волопаса.

Як з’ясував OBOZ.UA, Квадрантиди мають яскраво виражений пік, який припадає на 3-4 січня щороку. А стартує це явище 28 грудня і загалом триває до 7 січня. На піку метеорного дощу можна буде спостерігати до 120 "зірок", що падають з неба.

Свою назву явище отримало від застарілої назви сузір’я Стінний Квадрант, звідки візуально походив потік. Сучасна астрономія не розглядає його, як окремий небесний об’єкт, але найменування Квадрантиди при цьому збереглось.

Наряду із серпневими Персеїдами та грудневими Гемінідами, це найпотужніший метеорний потік, який можна спостерігати із землі. Метеори, які згорають у земній атмосфері, коли вона проходить крізь пояс космічного пилу та сміття, нерідко мають вигляд вогняних куль і нагадують зірки, що падають.

Спостерігати Квадрантиди можна тільки із Північної півкулі. І чим північніше перебуває спостерігач, тим більш вираженим є явище. А от на південній половині нашої планети явище, як правило, не видно взагалі.

У пікову ніч Квадрантид цієї зими Місяць буде у своїй першій чверті. А це означає, що найкраще спостерігати явище буде після заходу нічного світила. Місяць буде ховатись тоді близько опівночі.

Радіант метеорного дощу знаходиться у північно-східній частині неба. Тобто найкращою позицією для спостереження за явищем буде лежачи на спині ногами у напрямку південного сходу.

Раніше OBOZ.UA публікував фотографію "різдвяної ялинки", яку можна розгледіти за допомогою потужного телескопа у космосі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader