Індія запустила супутник для вивчення чорних дір
Індія запустила супутник для вивчення чорних дір

Індія запустила супутник для вивчення чорних дір

Індія запустила супутник для вивчення чорних дір

Вона стала другою країною після США, яка запустила подібний апарат.

Індія розпочала новий рік успішним запуском супутника XPoSat (X-ray Polarimeter Satellite) – першим апаратом країни, призначеним для вивчення чорних дір та інших космічних об'єктів. Як повідомляє Times of India, супутник вивели на його робочу висоту на відстані 650 кілометрів від поверхні Землі.

Відділення апарату від ракети-носія відбулося приблизно через 22 хвилини після старту.

XPoSat призначений для відстеження рентгенівського випромінювання, яке походить від віддалених космічних об'єктів, таких як чорні діри, нейтронні зірки та ядра галактик. Він оснащений двома інструментами: Polix (Polarimeter Instrument in X-rays) та Xspect (X-ray spectroscopy and timing).

Місія Індії стала лише другим запуском такого супутника в історії. Перший у 2021 році здійснило NASA.

«Відмінний початок 2024-го завдяки нашим вченим. Цей запуск – чудові новини для космічного сектора, і він розширить майстерність Індії в цій галузі. Найкращі побажання для наших вчених із ISRO (Індійська організація космічних досліджень - ред.) та всього наукового братства за те, що підняли Індію до безпрецедентних висот», - заявив прем'єр-міністр країни Нарендра Моді.

Це не єдине важливе космічне досягнення Індії на початку цього року. Так, 6 січня апарат Aditya-L1, призначений для досліджень Сонця, має вийти на точку Лагранжа 1. Це кінцева мета подорожі.

Нагадаємо, у серпні Індійська організація космічних досліджень заявила про успішну посадку на поверхню Місяця космічного апарату "Чандраян-3". Після цього прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що Індія має прагнути «нових та амбітних цілей», включаючи висадку астронавтів на Місяць до 2040 року.

Джерело матеріала
loader
loader