Яке свято 3 січня 2024 та чому в Гордіїв день не можна хвалитися
Яке свято 3 січня 2024 та чому в Гордіїв день не можна хвалитися

Яке свято 3 січня 2024 та чому в Гордіїв день не можна хвалитися

У середу, 3 січня, відзначається Міжнародний день здоров’я душі та тіла, а також День народження соломинки для коктейлів.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять святого пророка Малахія та мученика Гордія.

3 січня у церковному календарі (16 січня за старим стилем) – день пам’яті святого мученика Гордія. Він народився та виріс у християнській родині в місті Кесарії в III столітті.

Зараз дивляться

У зрілому віці став на військову службу і дослужився до сотника (начальника) війська. Коли почалися гоніння на християн Гордій покинув службу та оселився самітником в пустелі.

Пізніше він повернувся в рідне місто, де під час язичницького свята вголос почав проповідувати Боже слово та назвав себе християнином. За це Гордія арештували та піддали жорстокій карі.

Також сьогодні церква згадує пророка Малахія. Він жив за 400 років до Різдва Христового, за часів повернення юдеїв із вавилонського полону. Святого називають зразком душевної доброти і благочестя.

Іменини сьогодні відзначають Гордій, Аріна та Ірина.

Цього дня не можна хвалитися, бути гордовитим та пихатим, інакше Гордій усе відбере. Всю інформацію варто сприймати критично, оскільки сьогодні легко обдурити або заплутати людину.

Ввечері не можна виконувати важку роботу, інакше болітиме спина.

На Гордіїв день люди молилися для захисту домашньої худоби, оскільки вірили, що нечиста сила може вбити корову чи вівцю.

Також цього дня існувала традиція пекти ватрушки з сиром. На столі обов’язково були сирні страви, це повинно було принести в дім щастя.

  • Іній на деревах – до морозної, але безсніжної погоди.
  • Місяць вночі червоний – до сильного вітру, білий – до морозів, блакитний – до мокрого снігу і ожеледиці.
  • Зірки вночі яскраво мерехтять – до ясної погоди.
  • Птахи риються у снігових заметах – чекайте потепління.
  • Увесь день йде сніг – він пролежить до середини березня.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader