Яке свято 7 січня та чому сьогодні заборонено лінуватися
Яке свято 7 січня та чому сьогодні заборонено лінуватися

Яке свято 7 січня та чому сьогодні заборонено лінуватися

У неділю, 7 січня, відзначається Міжнародний день програмістів та День прядки. Віряни сьогодні святкують Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.






7 січня (20 січня за старим стилем) у церковному календарі – Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана. Свято завжди відзначається наступного дня після Хрещення Господнього.

Сьогодні віряни відвідують богослужіння в церкві та згадують одного з найшанованіших святих. Іоан Предтеча був тим, хто передбачив появу Спасителя в особі Ісуса, а пізніше провів обряд його хрещення. Разом із Сином Божим у річці тоді охрестилися всі, хто цього бажав.

Зараз дивляться

За свою відданість Христу та викриття гріховних зв’язків царя Ірода, Предтеча поплатився життям. Святого ув’язнили і відрубали йому голову.


День ангела 7 січня відзначають Афанасій, Василь, Іван та Ян.


Вважається, що сьогодні не можна приймати подарунки від чужих людей і незнайомців. Заборонено різати домашню худобу чи птицю, конфліктувати та виконувати важку фізичну роботу.

Однак не варто лінуватися, оскільки весь рік можна провести у злиднях та голоді. Також не можна сумувати та думати про погане, інакше можна проплакати цілий рік.


Сьогодні віряни зазвичай відвідують ранкову церковну службу. Після богослужіння заведено снідати, а залишки і крихти зі столу віддавати худобі.

Господині цього дня займалися рукоділлям і шиттям, однак в неділю краще утриматися від цього заняття. Від Собору Іоана Хрестителя починався період гулянь і весіль.

Також наші предки вірили, що вранці 7 січня потрібно натщесерце випити склянку освяченої води, оскільки вона допомагає позбутися хвороб.

  • Похмура та снігова погода – до щедрого врожаю.
  • Ясна погода – до посушливого літа.
  • Над водою туман – буде хороший урожай хліба.
  • Сніг та хуртовина 7 січня – снігова погода буде до Масляної.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader